Futebol Finance
0

Španska reprezentacija najskuplja na SP-u

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Agencija Futebol Finance istražila je sadašnju cijenu nogometnih reprezentacija koje su izborile nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

S obzirom na to što trenutno govori nogometno-finansijsko tržište, najskuplja reprezentacija je Španija, inače aktuelni prvak Evrope i jedan od glavnih favorita za osvajanje svjetske krune. Španski nogometaši, pod reprezentativnim svodom, vrijede 565 miliona eura.

Na drugom mjestu je Brazil koji vrijedi 505 miliona, te su to jedine dvije ekipe koje probijaju granicu od 500 miliona eura vrijednosti. Iza vodećeg dvojca slijede Francuska i Engleska s vrijednošću od 450 miliona, dok krug najvrijednijih pet momčad zatvara Italija s cijenom od 400 miliona.

Nije čudno što je grupa gdje igraju Brazil, Portugal, Obala Slonovače i Sjeverna Koreja nazvana "grupom smrti", jer i novčano gledano je najjača. Osim Brazila koji vrijedi 505 miliona, Portugal predvođen Cristianom Ronaldom je na cijeni od 380 miliona, a Obala Slonovače s Didierom Drogbom na 180 miliona. Ne šteti im niti činjenica da je Sjeverna Koreja uz Novi Zeland najmanje vrijedna - 15 miliona.

Pravi "ples miliona" će se održati kada utakmicu po grupi budu igrali Brazil i Portugal. U tom ogledu će, što na terenu, što na klupi, biti igrači s ukupnom vrijednošću od 885 miliona eura.