"Furija" ujedinila naciju
0

FOTO+VIDEO / Španija u zlatno-crvenoj boji

Sarajevo-x.com
Velika euforija zavlada je ulicama Madrida nakon što je u nedjelju navečer Španija prvi put u svojoj historiji postala svjetski prvak u nogometu. Zaluđena masa je plesala ulicama uz pokliče "Viva Espana!", a centar Madrida bio je sav obojen u crvenu i zlatnu boju, što su nacionalne boje Španije, javio je AFP.

Zaglušujuća buka od navijanja, petarde sirene automobila odjekivali su dugo u noć.

"San je postao stvarnost", istakao je list "El Pais" na svojoj web-stranici.

Više od 150.000 navijača gledalo je utakmicu na velikim ekranima u madridskom parku koji se proteže duž gradske saobraćajnice.

Navijači su bili presretni, isticali su kako ih je spasio Iniesta, kako su zaslužili ovaj trofej nakon što su prije dvije godine postali evropski prvaci, kako su nakon velike neizvjesnosti i igre živaca sada vrlo sretni...

Jedna mlada žena bila je prerušena u hobotnicu, u čast Paula, poznatog "vidovnjaka" koji je predvidio da će "furija" postati svjetski prvak.

Nije se samo u Madridu slavilo. Diljem zemlje navijači su na ulicama slavili pobjedu svoje reprezentacije, nakon što su na otvorenom, na velikim ekranima, pratili finale.

"Slavit ćemo do utorka ujutro", rekao je Miguel Angel (41) iz grada Bilbaoa.

Veliko uzbuđenje vladalo je čak i u Kataloniji za koju se zna da baš i nije naklonjena Španiji. U parku koji je prilagođen navijačima u Barceloni 75.000 ljudi je gledalo finale na velikim ekranima. Mnogi su nakon pobjede bili u suzama i slavili historijski podvig.

Ništa manje uzbuđenja nije bilo ni u gradu Pamploni, poznatom po "jurnjavi bikova".

Igrači će proći Madridom u autobusu s otvorenim krovom u ponedjeljak navečer, kad će ih navijači pozdraviti i proslaviti s njima veliki rezultat.