Debakl Gaučosa
252

Španija ponizila Argentinu, povrijeđeni Messi kao navijač posmatrao blamažu

Piše: O. T.
(Foto: EPA-EFE)
Španija se poigrala s Argentinom na Wanda Metropolitano stadionu u Madridu. Crvena furija je slavila rezultatom 6:1 i udarila žestok šamar Gaučosima koji sanjaju zlato na Mundijalu u Rusiji. Više snova nema, vrijeme je za stvarnost, jer izostankom Messija, obezglavljeni Argentinci samo su bespomoćno posmatrali ples španskih zvijezda.

Jorge Sampaoli mora izbrojati još mnogo neprospavanih noći do Mundijala u Rusiji ako želi napraviti rezultat s Argentinom od koje se očekuje pohod na titulu. Ako ništa, zbog Lea Messija, kojeg večeras zbog povrede nije bilo. A zbog izostanka Messija, kao i zbog genijalnosti i koncentrata kvalitete kakvu posjeduju Španci, večeras nije bilo ni Argentine.

Dok su Španci crtali akcije i brojali golove, jedini gol koji su Gaučosi večeras postigli stigao je nakon - kornera.

Istini za volju, nije Sampaoli večeras na teren izveo naročito snažan sastav. Nije bilo Aguera, Di Marije, Pastorea, Lanzinija i, da ponovimo Lea Messija. Ali, nije bilo, a kriv je samo Sampaoli, ni Icardija ni Dybale. Jer, Sampaoli ih nije ni pozvao za mečeve protiv Italije i Španije.

Španija je u vodstvo stigla u 12. minuti susreta, a strijelac pogotka bio je Diego Costa. Prije toga, veliku priliku za Argentinu imao je Higuain, ali je šutirao malo preko gola.

Argentina je u 25. minuti imala novu veliku priliku, ali Meza nije uspio savladati De Geu, a kako je to bilo i kod prvog pogotka, Španija je surovo kaznila novi promašaj Gaučosa. Nakon osvojene lopte na sredini terena Asensio je poslao prizemni centaršut u kazneni prostor Argentine, a na pravom mjestu bio je Isco koji pogađa za 2:0.

Pred kraj prvog poluvremena, Argentina je smanjila rezultat, a strijelac pogotka nakon centaršuta Banege iz korenera bio je Otamendi. S tim rezultatom se otišlo na odmor.

Početkom drugog poluvremena, tačnije u 52. minuti, Španija postiže treći pogodak. Ovaj put Aspas je odigrao povratnu loptu, a na pravom mjestu opet je bio Isco koji preciznim udarcem pogađa za 3:1.

Samo tri minute kasnije Alcantara pogađa za 4:1, a onda potpuni potop Gaučosa stiže u 72. i 73. minuti kada mrežu tresu Apsas i Isco koji je meč okončao s tri pogotka.

Španija koju predvodi Julen Lopetegui pokazala je da se može vratiti na svjetski tron, da može opet vladati svjetskim nogometom, dok je Argentina, bez obzira na to što je igrala u izmiješanom sastavu, pokazala da je čeka pretežak period. Možda je Sampaoli htio provjeriti neka imena, ali ovaj poraz će mnogo boljeti i napravio je mnogo veće probleme nego što se i moglo predvidjeti.