Nogomet
0

Španija novi evropski prvak

Sarajevo-x.com / FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometna reprezentacija Španije novi je prvak Evrope. U finalnom susretu EP u Beču Španci su sa 1:0 (1:0) slavili protiv Njemačke pogotkom Fernanda Torresa u 33. minuti.

Španija je nakon 44 godine osvojila drugi naslov evropskog prvaka. Jedini dosadašnji naslov Španci su osvojili daleke 1964. godine.

Španci su otvorili utakmicu u formaciji 4-1-4-1 bez povrijeđenog Davida Ville umjesto kojeg je od prve minute zaigrao Cesc Fabregas. Nijemci nisu mijenjali formaciju ni sastav, a nastupio je i Michael Ballack čiji je nastup bio upitan do posljednje minute. Ballack je zbog povrede propustio treninge u petak i subotu, ali liječnici su ga uspjeli pripremiti.

Njemačka je daleko bolje otvorila utakmicu i u prvih 15 minuta kontrolirala igru. Nijemci su bili dominantni, čvrsti i agresivni posve ukočivši španski vezni red. Posebno su bili opasni Miroslav Klose i Ballack, no nisu uspjeli iskoristiti bolju igru.

Međutim, nakon prvih 15 minuta igra Elfa se raspala i Španci su preuzeli primat. Furija je preuzela inicijativu i polako je stezala obruč oko njemačkog gola. Prvu veliku priliku imali su u 14. minuti kada je Iniesta vratio opasnu loptu prema petercu koju je njemački branič umalo poslao u vlastitu mrežu, ali je Lehmann izvrsno reagirao i spriječio pogodak.

U 23. minuti Torres je bio najviši nakon izvrsnog nabacivanja Inieste, ali je njegov udarac završio na stativi.

Nijemci su uzvratili dvije minute poslije kada je Schweinsteiger poslao loptu na drugu stativu, Nijemci su vratili u sredinu, ali je Sergio Ramos blokirao opasan udarac Ballacka.

Ključni trenutak u prvom poluvremenu dogodio se u 33. minuti kada je Torres, nakon izvrsnog dubinskog dodavanja Senne, iskoristio neodlučnost Lahma i loše istrčavanje Lehmanna i doveo špansku reprezentaciju u vodstvo.

Samo dvije minute David Silva imao je priliku povećati prednost Furije, ali je izvrsno proigravanje Inieste propustio iskoristiti vrlo lošim volejem.

U drugom poluvremenu gledali smo daleko bolju utakmicu. Njemački strateg je s dvije izmjene, ušli su Jansen i Kuranyi, a izašli Hitzlsperger i Lahm, podigao ritam igre i njemačka reprezentacije je na otvaranju drugog poluvremena bila bolja. No, njemački pritisak ponovo je bilo kratkog daha.

Španija je vrlo brzo pohvatala konce igre i imala je nekoliko izvrsnih prilika kojima je mogla razriješiti sve dvojbe oko pitanja pobjednika. U 54. minuti Silva je uputio oštar udarac prema golu, a Sergio Ramos nije uspio leđima okrenut golu zahvatiti loptu.

Šest minuta poslije Ballack je uzvratio opasnim udarcem, ali je njegov udarac završio tik pored gola. Već u sljedećoj minuti Ballack je izvrsno nabacio s lijeve strane, ali je Casillas izbio loptu tik ispred glave Kuranyija.

U 67. minuti nova velika prilika Španaca. Iniesta je izvrsno nabacio iz slobodnog udarca, njemačka obrana je zaspala signalizirajući zaleđe, Sergio Ramos je izbio sam i u padu uspio uputiti opasan udarac glavom, ali Lehmann je izvrsno reagirao.

Samo dvije minute poslije Cazorla, koji je ušao u igru u 67. minuti, umalo je špicom s pet metara iznenadio Lehmanna, koji je uspio odbiti loptu.

U nastavku susretu Nijemci su stihijski napadali, a Španci su visokom odbranom sprječavali sve izglede za izjednačenje. Posljednju priliku nije iskoristio Senna, nakon izvrsne akcije Cazorle i Guize, ali je ostao prekratak.

Španci su zasluženo osvojili naslov europskog prvaka. Furija u šest utakmica nije doživjela poraz, jedino su u četvrtfinalu protiv Italije prošli dalje nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Dosadašnji evropski prvaci u nogometu:

  1. SSSR
  2. Španija
  1. Italija
  2. Njemačka
  3. Čehoslovačka
  4. Njemačka
  5. Francuska
  6. Holandija
  7. Danska
  8. Njemačka
  9. Francuska
  10. Grčka
  11. Španija