Kraljev kup
0

Španija kao Jugoslavija 1990.?

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Upravo 13. maja, na godišnjicu maksimirskih nereda i neslužbenog početka rata u bivšoj Jugoslaviji, u Španiji su zabilježeni događaji koji mirišu, doduše ne na rat, ali sigurno na krizu ove multietničke države.

U finalu Kraljevog kupa susreli su se baskijski Athletic i katalonska Barcelona, dakle glavni sportski predstavnici dvije autonomne regije koje uvelike funkcionišu kao države u državi.

Budući da su Baski i Katalonci zaposjeli većinu tribina stadiona Mestalla u Valenciji, nije neobično da su se orili zvižduci pred utakmicu kad je izvođena nacionalna himna.

Očito je to predvidjela i Španska nacionalna televizija TVE, koja je tobože slučajno napravila prekid programa tokom himne. Vrhunac manipulacije nastupio je na poluvremenu, kad je emitirana snimka izvođenja himne, ali s izbrisanim zvukom gromkih zvižduka, dok je kamera prikazivala par malih grupa gledatelja koji su himnu slušali mirno stojeći.

Katalonija ima u španskoj regionaliziranoj državi položaj srodan Sloveniji i donekle Hrvatskoj u bivšoj Jugoslaviji, dok se Baske može uporediti s kosovskim Albancima, samo znatno ekonomski naprednijim.

Ni sama utakmica nije prošla bez izgreda. Kad je Barcelonin Toure Yaya izjednačio na 1-1, proslavio je pogodak s dva srednja prsta usmjerena prema dijelu tribina gdje su se nalazili baskijski navijači.

U drugom poluvremenu, sljedbenici Athletica uzvratili su udarac: kad je Dani Alves izvodio aut, u glavu ga je pogodila flašica pića bačena s tribine. Sami su navijači Athletica pokazali policiji na počinitelja, kojeg je policija izvela, dok se Alves nakon primanja pomoći oporavio.

Barcelona je pobijedila sa 4-1 i osvojila svoj 25. nogomenti kup Španije, prvi nakon punih 11 godina. Athletic je ostao na 23 kupa, od kojih je zadnji osvojio 1984. u nasilnom dvoboju protiv Barcelone.