Prijateljska utakmica
0

Španija deklasirala Venezuelu, hat-trick Soldada

Totalsport
Reprezentacija Španije, aktuelni evropski i svjetski prvak, te posljednji suparnik Hrvatskoj u grupi na Evropskom prvenstvu, sjajnom je predstavom u Malagi deklasirala Venezuelu s 5-0 u prijateljskoj utakmici.

Iako je u ovoj utakmici Španija nastupile bez dvojice svojih inače udarnih napadača, Davida Ville (povreda) i Fernanda Torresa (slaba forma), svojom je izvedbom sasvim sigurno zadovoljila navijače na stadionu i cjelukupnu javnost. Španci su demonstrirali igru s puno kratkih pasova i izmjena mjesta, svojim su brzim akcijama često izluđivali goste iz Venezuele. Posljedica takve igre jest da su svih pet golova zabili unutar kaznenog prostora. U prvom dijelu su zabili Iniesta u 37. minuti i Silva u 40., obojica na asistencije Febregasa.

U nastavku je, pak, potpuno do izražaja došao Roberto Soldado, strijelac hat-tricka. Posebno je lijepa bila akcija iz koje je u 49. minuti zabio svoj prvi, a španki treći gol na utakmici. Teško je i pobrojati koliko su dodavanja imali igrači ''furije'' prije nego je Cazorla s lijeve strane predao loptu Soldadu, koji je poentirao iz neposredne blizine. U 54. minuti je Soldado opet zabio, ovoga puta na dodavanje Arbeloe, a u 84. minuti je stavio tačku na i pogotkom za koji je asistirao Alba. I treći puta je poentirao iz suparničkog peterca.

Soldado je postao prvi autor hat-tricka za Španiju nakon Fernanda Torresa protiv Novog Zelanda u junu 2009. godine.

Prema prikazanoj igri, mogli su Španci zabiti barem još pet golova, a Soldado se mogao još više proslaviti. Naime, gosti su od 65. minuti igrali bez isključenog Amorebiete, koji je ''pocrvenio'' zbog rušenja Soldada u kaznenom prostoru. Soldado je odmah potom loše izveo penal, tukao je u gostujućeg golmana. No, i ovako je bio na izuzetan način obilježio svoj prvi nastup za reprezentaciju nakon 2007. godine.

Španski nogometni selektor Vicente del Bosque postao je vlasnik novog rekorda. Pod njegovom palicom je reprezentacija zabila najviše golova u povijesti. Konkretno, 130 u 52 utakmice. Dosad je taj rekord držao Javier Clemente (1992.-1998.) za vrijeme čije vladavine je "furija" zabila 126 golova u 62 utakmice...