Kvalifikacije za SP
0

Španci oprezni pred okršaj s BiH

Sarajevo-x.com
Sutrašnjom utakmicom sa Bosnom i Hercegovinom fudbalska selekcija Španije započinje svoj dugi put do onoga što vjeruju da bi mogao postati veliki uspjeh na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. godine.

Selekcija Španije s nizom od 23 pobjede, nalazi se na vrhu FIFA-ine liste najboljih selekcija, a i nakon trijumfa na EURO 2008, rani je favorit da prvi put osvoji i naslov svjetskog prvaka.

"I pored dobrih rezultata i prošlih uspjeha, ne želimo se zanositi jer svi dobro znamo kako sreća može iznevjeriti", rekao je napadač David Villa za AP.

Novi trener Vicente Del Bosgue, koji je došao kao zamjena Luisu Aragonesu, bio je dugogodišnji proslavljeni trener Real Madrida.

"Bosna i Hercegovina je zemlja koju ne smijemo potcijeniti. Oni imaju slavnu nogometnu tradiciju. Ali ni mi se ne smijemo opustiti i dozvoliti sebi grešku na startu. Bodovi su bitni od samog početka", rekao je Del Bosque.

Španija će ovaj meč igrati bez povrijeđenog napadača Fernanda Torresa koji je zamijenjen 18-godišnjim Bojanom Krkićem, velikom nadom španske selekcije i FC Barcelone.

Krkić, s očeve strane porijeklom iz Srbije, ovim je debijem okončao špekulacije oko toga hoće li zaigrati u dresu Srbije ili Španije. Krkić je i ranije izjavljivao da se osjeća pravim Špancem i da bi želio igrati za špansku reprezentaciju.

Nakon izliječene povrede u tim se vratio i Arsenalov Cesc Fabregas, što će dakako doprinijeti boljoj igri Španaca.

Selektor BiH, Miroslav Blažević, u stranim medijima najpoznatiji po osvojenom trećem mjestu na Svjetskom prventstvu 1998. kad je vodio hrvatsku reprezentaciju, rekao je samo: "Dao bih sav svijet za pobjedu u subotu".

Utakmica prvog kola kvaliffikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi, Španija - BiH, počinje sutra u 21:50 sati u španskom gradu Murciji, a direktan prenos utakmice gledatelji u BiH mogu gledati na BHT 1.