|

Španci i nogometne naslove osvojili uz pomoć dopinga?

Španci i nogometne naslove osvojili uz pomoć dopinga?
0
T
Totalsport
13.12.2010. u 19:31
12
komentara
0

dijeljenja
Španci i nogometne naslove osvojili uz pomoć dopinga?
"Kažem li sve što znam, ostat ćemo bez naslova europskih i svjetskih nogometnih prvaka", skandalozna je izjava koju je navodno svojim zatvorskim kolegama rekao kontroverzni španski liječnik Eufemiano Fuentes.
Vijest je objavio katalonski dnevnik El Mundo Deportivo, dovevši napokon u vezu s najosramoćenijim španskim sportskim radnikom i nogometaše, igrače reprezentacije koja je aktuelni europski i svjetski prvak.

Isti izvor navodi da je spomenutu rečenicu 55-godišnji liječnik specijaliziran za sportsku medicinu izrekao pred zatvorenicima koji su s njim boravili u zatvorskoj ćeliji u Madridu.

Fuentes je, kao i još nekolicina osumnjičenih u novome istražnom procesu (Operacija "Galgo", "Hrt") španskih institucija krivičnog progona, među kojima je bio i trener svjetske atletske prvakinje Marte Dominguez, uhapšen u četvrtak. U istražnom su zatvoru svi boravili do nedjelje. Nakon saslušanja kod istražnog sudije, svi su pušteni na slobodu bez jamčevine i, barem zasad, bez podignutih optužnica, a Fuentes je odmah otputovao kući na Kanarske otoke.

Fuentes je konačno, ako je istina da je to rekao, dodirnuo najveću svetinju španskog sporta, što je naišlo na golemi šok u tamošnjoj javnosti.

Mogućnost da je nacionalna ekipa Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj 2008., te Svjetsko u Južnoafričkoj Republici ove godine, osvojila pogonjena dopingom demantirali su odmah selektor Vicente del Bosque i reprezentativac Xavi Hernandez.

"U mojoj 43-godišnjoj nogometnoj karijeri nikada se nisam susreo s pojavom sredstava koje bi neki akteri uzeli da bi ostvarili nepoštenu prednost pred suparnikom. Nisam nikad u to niti posumnjao", rekao je Del Bosque, selektor na južnoafričkom Mundijalu, dok je Barcelonin veznjak dodao:

"Nogometni navijači u Španiji mogu biti spokojni kao što smo i mi, a spokojni smo zato jer znamo da nismo uzimali doping. Žao mi je zbog ovoga kroz što prolazi španski sport, ali u nogometu se, pogotovo s obzirom na gotovo svakodnevne kontrole, tako nešto ne može dogoditi."

Poznato je od ranije da je Fuentes tokom svoje uspješne karijere sarađivao s preko 200-tinjak uspješnih španskih sportista pripremajući im "vitaminske napitke". Također je bilo znano da velik broj njegovih klijenata čine nogometaši i teniseri.

Fuentes je, međutim, došao na zao glas u Operaciji "Puerto" ("Planinski prolaz"), koja se doticala samo biciklista (među kojima je tada, 2006. godine, bio i tada relativno nepoznati Alberto Contador), i koja je na kraju završila odustajanjem od procesa zbog manjka dokaza u martu 2007.

Fuentes, koji se povukao iz posla sa sportistima 2005. godine, tada je otkrio da je sarađivao s velikim brojem drugih sportaša osim biciklista, a među njegovim zaplijenjenim materijalima bili su prijedlozi planova priprema za nogometaše Real Madrida i Barcelone.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...