Završeno rusko prvenstvo
0

Spaletti polugol proslavio naslov Zenita

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Utakmicama posljednjeg, 30. kola, završeno je rusko nogometno prvenstvo. Ekipa Zenita proslavila je svoj drugi naslov prvaka domaćim remijem protiv Krilja Sovjetova (0-0).

Talijanski trener Zenita Luicano Spaletti odlučio je prkositi hladnom vremenu, te je naslov prvaka, koji je Zenit osigurao još dvije runde ranije, proslavio skidanjem majice.

"Danas je za sve nas veliki dan slavlja. Želim iskazati veliku zahvalnost našim navijačima i još jednom ih pohvaliti za veliku podršku", izjavio je Spaletti golih grudi.

Uz ekipu iz Sankt Peterburga, koja je prvenstvo završila sa 68 bodova, u Ligu prvaka ide i CSKA, našeg Elvira Rahimića, sa šest bodova manje. CSKA je u ovom kolu odigrao 0-0 u gostima kod Amkara iz Perma.

Treće mjesto i kvalififikacije za Ligu prvaka osvojio je prošlogodišnji ruski prvak Rubin iz Kazana (58 bodova), koji je na gostovanju kod Lokomotiva odigrao 0-0.

Deveterostruki prvak rusije, moskovski Spartak, osvojio je četvrto mjesto s 49 bodova, jednim više od moskovskog Lokomotiva, te će te dvije ekipe sljedeće sezone igrati u Evropskoj ligi. Spartak je u 30. kolu odigrao 1-1 na gostovanju kod moskovskog Dinama.

Pogodak za Spartak postigao je u 27. minuti Brazilac Welliton, koji je i prvi strijelac lige sa 19 golova. No, samo 11 minuta kasnije je izjednačio kapiten Dinama Dmitrij Hohlov, koji je glavom poentirao nakon slobodnog udarca Andrija Voronjina. Hohlovu (34 godine) je ovo bila oproštajna utakmica od karijere, a obilježio ju je na najbolji mogući način, s pogotkom.

Prvu ligu napuštaju Novosibirsk i Alanija Vladikavkaz. Sljedeće godine će umjesto njih u Premierligi igrati Krasnodar i Volga Nižnij Novgorod.

Dodajmo još da je u nedjelju preminuo bivši sovjetski golman, Vladimir Maslačenko (74 godine), koji je branio za bivši Sovjetski savez na Svjetskom prvenstvu 1958. godine u Švedskoj, a 1961. godine je bio proglašen za najboljeg golmana SSSR-a. Izraze sućuti već su odaslali predsjednik Rusije Dmitrij Medvjedev i premijer Vladimir Putin, a na većini utakmica mu je odana počast minutom šutnje.

Ruska Premierliga, 30. kolo:

Zenit – Krilja Sovjetov 0-0 Amkar Perm - CSKA 0-0 Dinamo Moskva - Spartak Moskva 1-1 Lokomotiv Moskva - Rubin Kazanj 1-1 Saturn - Alania Vladikavkaz 1-1

Spartak Nalčik - Anji Makhačkala 1-3 Terek Grozni - Sibir Novosibirsk 1-1 Tomsk – Rostov 3-1

Tabela: 1. Zenit 68, 2. CSKA 62, 3. Rubin Kazanj 58, 4. Spartak Moskva 49...