Veliki posao
65

Spahić Šveđanima "ukrao" Gigovića: Bio je oduševljen, izvršio je veliki pritisak da igra za nas

H. H.
Emir Spahić (Foto: I. L./Klix.ba)
Emir Spahić (Foto: I. L./Klix.ba)
Direktor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić otkrio je da je Nogometni savez BiH uspješno završio papirologiju za nekolicinu pozvanih igrača koji su se našli na spisku Zmajeva za prijateljske duele s Engleskom i Italijom.
Novajlije su Nikola Katić (FC Zurich), Stjepan Radeljić (HNK Rijeka), Armin Gigović (Midtjylland) i Dženis Burnić (Karlsruher), koji su dobili sportska džavljanstva BiH.

"Kao što ste vidjeli imamo novih imena. Većinu smo izvukli iz zemalja i reprezentacija u kojima su odrastali. Svi su dobili potrebnu dokumentaciju i bit će nam na raspolaganju", rekao je Spahić.

Posebnu pažnju privukao je poziv Arminu Gigoviću koji je u prošlosti nastupio za reprezentaciju Švedske, ali bila je to prijateljska utakmica i Spahić ga je uspio privoliti da ipak obuče dres Zmajeva.

"U prošlosti se spominjao više puta, ali ne znam iz kojih razloga nije bio na spisku. Kada smo ga nazvali, bio je oduševljen, kao i njegov otac i dugujemo im ogromnu zahvalnost. Tek danas smo dobili potvrdu za njega, jer Nogometni savez Švedske nije htio da nam se javlja u posljednjih desetak dana. On je, međutim, napravio veliki pritisak na njih i danas su nam poslali potreban papir", kazao je Spahić.

Spahić je potvrdio da u NS BiH rade na projektu pozivanja još nekoliko nogometaša, ne samo u A reprezentaciju, nego i u omladinske selekcije BiH.

Izrazio je optimizam da će se i buduće aktivnosti uspješno realizovati, te je pohvalio angažman administracije NS BiH.

Spahić je kazao da nije razgovorao s nogometašom Wolfsbergera Adisom Jašićem, ali da će to uraditi u dogledno vrijeme. Objasnio je da nije moguće da se svi igrači naših korijena privole u reprezentaciju BiH, ali da će uraditi sve što treba da se to desi.

Duel s Engleskom je na rasporedu 3. juna u Newcastleu, dok će Zmajevi Italiji gostovati 9. juna u Empoliju.