Nogomet
114

SP nogometaša beskućnika: BiH korak do plasmana u drugi krug takmičenja

Klix.ba
Bh. reprezentacija nogometaša beskućnika nalazi se korak do plasmana u drugi krug takmičenja na SP-u koje se održava u Škotskoj, gdje će svoje mjesto naći 24 tima, po tri prvoplasirana iz svake od 8 grupa.

Jučer je naša reprezentacija odigrala dvije utakmice. Izgubili su na penale od domaćina Škotske, iako su vodili 3:1 svega tri minute prije kraja. U drugom meču naš tim je pobijedio Hong Kong sa 9:2 i svi igrači su bili strijelci u tom susretu, javili su iz MFS – EMMAUS-a u čijoj organizaciji su naši beskućnici otputovali u Glasgow na 14. po redu SP.

Prema pravilima prvenstva pobjednik na penale dobija dva boda, a poraženi tim jedan bod. Tako da BiH trenutno zauzima 2. mjesto u grupi sa sedam bodova i za prolaz u drugu grupnu fazu im je potrebna još jedna pobjeda iz sutrašnje dvije utakmice. Prva protiv Grenade počinje u 13 sati i igra se na terenu 2, a druga protiv Egipta u 17 sati na terenu 3. U drugu grupnu fazu SP-a plasirati će se po tri prvoplasirane ekipe iz svake od osam grupa. Dok slabije rangirani razigravaju za poredak od 25 do 48 mjesta.

“Jučer je bio poseban dan za sve nas. Cijeli naš tim bio je u crnim majicama sa natpisom Never forget Srebrenica, a tako obučeni smo izlazili i na teren. Inače četiri naša igrača su preživjela genocid u Srebrenici i kao bebe su iznesena na slobodnu teritoriju", kazao je Elmedin Škrebo, selektor našeg tima.