Nogomet
0

SP 2006: Tunižani oštećeni suđenjem Amarilla; Ukrajina ide dalje

FENA
Nogometna reprezentacija Ukrajine izborila je nastup u osmini fnala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.

U posljednjem, 3. kolu H-grupe selekcija Ukrajina je u Berlinu u odlučujućoj utakmici savladala Tunis s 1:0 (0:0), golom Andreja Ševčenka u 70. minuti iz penala.

Nogometaši Ukrajine osvojili su drugo mjesto u grupi, a u osmini finala, 26. juna u Koelnu, igraće sa najboljom ekipom iz G-grupe. Mogući protivnici Ukrajinaca su Švicarska, Južna Koreja i Francuska.

Ukrajina je SP otvorila katastrofom od 0:4 protiv Španije , u drugom je kolu se iskupila s 4:0 protiv Saudijske Arabije, a pobjedom od nad Tunisom izborila je nastup u završnici.

Prema mnogim mišljenjima, bila je to najslabija utakmica na SP-u dosad, a slabi paragvajski sudac izravno je utjecao na ishod. On je u 63. minuti dosudio slobodan udarac za Tunis, ali nije vidio očito igranje rukom Timoščuka.

Samo sedam minuta kasnije sudac je svirao nepostojeći jedanaesterac za Ukrajinu, nakon što se Ševčenko bez ikakvog kontakta s tuniskim braničima bacio. Tunis je od 45. minute igrao bez isključenoga Ziada Jazirija, a Ukrajinci, tačnije Voronin, nisu iskoristili dvije odlične prilike u završnici utakmice.

Stadion, Olympiastadion, gledalaca: 72.000, sudija: Carlos Amarilla (Paragvaj) Crveni karton: Ziad Jaziri (Tun, 45)

Ukrajina: Šovkovskij - Gusev, Rusol, Sviderskij, Nesmašnij - Rebrov (Vorobey 54), Šelajev, Timoščuk, Kaliničenko (Gusin 75) - Ševčenko (Milevskij 88), Voronin. Selektor: Izbornik: Oleg Blohin

Tunis: Boumnijel - Trabelsi, Jaidi, Haggui, Ayari - Namouchi, Mnari, Chedli (Santos 79), Nafti (Ghodhbane 90+1), Bouazizi (Ben Sâada 79) - Jaziri Selektor: Roger Lemerre (Fra).