Nogomet
0

SP 2006: Španija - Ukrajina 4:0

FENA
Nogometna reprezentacija Španije je u susretu prvog kola F-grupe Svjetskog prvenstva u Njemačkoj danas u Leipzigu savladala Ukrajinu sa 4:0 (2:0).

Golove su postigli Xabi Alonso (13.), David Villa (17. i 47. - 11 m) i Fernando Torres (81.).

Španci su nastavili niz od 23 utakmice bez poraza savladavši lakše od očekivanog debitante na svjetskim prvenstvima, Ukrajince.

Španci su dominirali svih 90 minuta, te šutirali 17 puta prema golu, od čega su četiri puta zatresli mrežu. S druge strane, Ukrajinci su uputili svega pet šuteva, od čega dva u okvir.

Španija je povela već u 13. minuti, kada je Xabi Alonso iz gužve udarcem glavom matirao ukrajinskog golmana Oleksandra Šovkovskog. Četiri minute kasnije bilo je 2:0. Slobodan udarac izveo je David Villa, te precizno sa 18 metara pogodio gol.

Ukrajinci su u 47. minuti ostali s igračem manje, nakon što je crveni karton dobio Vaščuk, koji je u šesnaestercu oborio Fernanda Torresa. Najstrožiju kaznu u gol je pretvorio David Villa i doveo svoju ekipu u vodstvo od 3:0. Konačnih 4:0 u 81. minuti je postavio Fernando Torres, koji je završio dobru akciju Španaca, te s osam metara matirao Šovkovskog.

Sastavi: Španija: Casillas, Pernia, Pablo, Puyol, Ramos, Senna, X. Alonso (od 55. Albelda), Xavi, Luis Garcia (od 77. Fabregas), Torres, Villa (od 55. Raul).

Ukrajina: Šovkovski, Nesmačnij, Vaščuk, Rusol, Jezerski, Rotan (od 64. Rebrov), Gusin (od 46. Vorobei), Timmoščuk, Gusev (od 46. Shelayev), Voronin, Ševčenko.

U drugoj utakmici H-grupe u 18 sati u Munchenu se sastaju Tunis i Saudijska Arabija.