Nogomet
0

SP 2006: Portugal u četvrtfinalu

FENA
Nogometna reprezentacija Portugala plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. U susretu osmine finala SP-a Portugal je u Nurnbergu savladao ekipu Holandije sa 1:0 (1:0).

Jedini pogodak postigao je Maniche u 23. minuti.

Susret je pred 41.000 gledalaca sudio Rus Valentin Ivanov.

Pobjedom nad Holandijom Portugal je postao četvrta reprezentacija koja je izborila plasman među osam najboljih na Svjetskom prvenstvu. U jednoj od najuzbudljivijih utakmica u dosadašnjem toku prvenstva ruski sudija Ivanov imao je pune ruke posla. Igrači nisu štedjeli ni sebe ni protivnike, pa je Ivanov bio prisiljen pokazati 16 žutih i četiri crvena kartona.

Mada je prvih 20 minuta igre pripalo Holanđanima gol su postigli Portugalci. Deco je ubacio s desne strane za Pauletu, koji se zagradio i dodao povratnu loptu za natrčalog Manichea, a ovaj se oslobodio svojih čuvara i neodbranjivo pogodio za 1:0.

Do kraja prvog poluvremena Holanđani su imali jednu šansu za poravnanje. Robben je s 20 metara ubacio za Persieja, koji je s nekoliko atraktivnih poteza iz stroja izbacio kompletnu odbranu Portugala, ali je potom pucao visoko preko gola.

U 45. minuti Portugalci su ostali s igračem manje, nakon što je crveni karton dobio Costinha. Brojčanu prednost Holanđani su mogli iskoristiti već u 50. minuti. Nakon ubacivanje s lijeve strane do lopte je došao Cocu, pucao je silovito ali je pogodio prečku.

Ostatak susreta protekao je uglavnom u oštrim startovima, a igrači obje ekipe kao da su se takmičili ko će napraviti teži prekršaj. Zbog toga je susret u nekoliko navrata došao na ivicu prekida, ali je ruski sudac strasti igrača smirivao pokazivanjem novih kartona. Tako je u 63. minuti Ivanov pokazao put u svlačionicu Boulahrouzu, a 15. minuta kasnije i Decu.

Iako su Holanđani do kraja očajnički napadali, za što su imali i šest minuta sudijske nadoknade, nisu uspjeli postići pogodak. U 94. minuti drugi žuti odnosno crveni karton dobio je i Van Bronckhorst, pa je kraj utakmice na terenu dočekalo samo 18 igrača.

Sastavi: Holandija: Van Der Saar, Boulahrouz, Mathijsen (od 56. Van der Vaart), Van Bronckhorst, Kuyt, Cocu (od 85. Hesselink), Robben, Ooijer, Van Persie, Van Bommel (do 67. Heitinga), Sneijder.

Portugal: Ricardo, Meira, Costinha, Figo (od 84. Tiago), Pauleta (od 46. Petit), Miguel, Nuno Valente, Carvalho, Cristiano Ronaldo (od 34. Simao), Maniche, Deco.

Portugal će u četvrtfinalu igrati protiv Engleske.