Nogomet
0

SP 2006: Njemačka - Poljska 1:0

FENA
Nogometna reprezentacija Njemačke je u drugom kolu A-grupe Svjetskog prvenstva večeras u Dortmundu savladala Poljsku sa 1:0 (0:0). Odlučujući pogodak postigao je Oliver Neuville u 90. minuti.

Pobjedom nad Poljskom Nijemci su praktično osigurali plasman u osminu finala. Tokom cijele utakmice Njemačka je igrala bolje i stvarala prilike, ali se na gol, zahvaljujući dobrim intervencijama poljskog golmana Boruca, čekalo do posljednje minute.

Minutu prije kraja Nijemci su imali najbolju priliku za gol, kada su u samo dvije sekunde dva puta pogodili prečku. Odmah u sljedećem napadu Oliver Neuville je iskoristio ubacivanje Odonkora i s pet metara poslao loptu u mrežu.

Poljska, koja je ovim porazom izgubila šanse za dalji prolaz, posljednjih 15 minuta je igrala s igračem manje, jer je u 75. minuti isključen Sobolewski.

Sastavi: Njemačka: Lehmann, Friedrich (od 64. Odonkor), Metzelder, Mertesacker, Lahm, Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger (od 77. Borowski), Klose, Podolski (od 71. Neuville).

Poljska: Boruc, Zewlakow (od 83. Dudka), Bak, Baszczynski, Bosacki, Radomski, Jelen (od 90. Brozek), Sobolewski, Krzynowek (od 77. Lewandowski), Zurawski, Smolarek.