Nogomet
0

SP 2006: Finale Italija-Francuska

FENA
Nogometna reprezentacija Francuske plasirala se u finale 18. svjetskog prvenstva u Njemačkoj, nakon što je u srijedu u Munchenu u drugoj polufinalnoj utakmici pobijedila selekciju Porugala s 1:0 (1:0).

Utakmica je počela otvoreno na obje strane. Portugalci su sjajno mijenjali mjesta u napadu i uputili nekoliko udaraca ka golu sa dvadeset i više metara koje je Barthez bez većih problema zaustavljao, dok su se Francuzi oslanjali na individualne kvalitete Riberyja i Henryja.

Ključni trenutak bio je u 32. minutu kada je Ricardo Carvalho oborio Henryja u kaznenom prostoru, a siguran izvođač najstrože kazne bio je Zidane.Portugalci do kraja prvog dijla igre nisu uspjeli da stvore ozbiljniju šansu, ali su u dva navrata tražili penal koji opravdano nisu dobili.

U nastavku susreta viđen je znatno slabiji nogomet. Francuzi su se opredelili za odbranu, dok Portugalci nisu uspjevali da ozbiljnije ugroze Barthezov gol. Najbliži izjednačenju bili su u 78. minutu kada je Barthez slabo reagovao na šut Decoa sa tridesetak metara, a odbijenu loptu je Figo poslao glavom preko prečke sa svega pet metara.

Francuzi će u finalu, 9. jula u Berlinu, igrati s reprezentacijom Italije, koja je savladala Njemačku s 2:0.

Utakmicu za treće mjesto u subotu u Stuttgartu igrat će Njemačka i Portugal.

Stadion Allians arena, gledalaca 66.000, sudije: Larionda, Rial, Fandino (svi Urugvaj). Strijelac: 0:1 Zidane (33., 11-m).

Francuska: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal, Vieira, Makelele, Ribery (od 73. Govou), Zidane, Malouda (od 70. Wiltord), Henry (od 85. Saha). Portugal: Ricardo, Miguel (od 62. Paulo Ferreira), Fernando Meira, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Costinha (od 75. Helder Postiga), Maniche, Figo, Deco, Cristiano Ronaldo, Pauleta (od 68. Simao Sabrosa). Žuti kartoni: Ricardo Carvalho; Saha.