Nogomet
0

SP 2006: FIFA u utorak objavljuje nosioce grupa

FENA
Organizacijski odbor svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine u utorak će saopštiti nosioce uoči ždrijeba grupa 9. decembra u Leipzigu.

Zasad se jedino zna da će domaćin Njemačka u žrijebu biti na poziciji A1, te da će Nijemci igrati utakmice 9. juna u Munchenu, 14. juna u Dortmundu i 20. juna u Berlinu. Osim Njemačke, još sedam reprezentacija bit će izabrano za nosioce grupa. FIFA je saopćila da će kriteriji biti rezultati sa dva prošla SP-a, te prosječni učinak reprezentacija na FIFA listi u posljednje tri godine.

Ako se FIFA bude držala tih kriterija nositelji će biti Brazil, Italija, Francuska, Argentina, Španija, Meksiko i Engleska, dok će u drugoj jakosnoj skupini biti Hrvatska, Holandija , SAD, Češka, Južna Koreja, Japan i Paragvaj.

Reprezentacije Ekvadora, Švicarske, Tunisa, Saudijske Arabije, Poljske, Irana, Kostarike i Portugala najvjerovatnije će biti u trećoj jakosnoj skupini, a u najslabijoj, četvrtoj, bit će reprezentacije Ukrajine, SCG, Obale Slonovače, Australije, Gane, Trinidada i Tobaga, Toga i Angole.

Ovakav sistem rangiranja favorizira zemlje poput Meksika i SAD-a, koje su dominirale u slabijoj CONCACAF zoni, a iznimno je nepravedan prema evropskim reprezentacijama poput Holandije i Portugala, koje su bile u teškim kvalifikacijskim grupama.

Da je uoči ždrijeba i dalje mnogo nepoznanica, dao je naslutiti predsjednik FIFA-e Sepp Blatter koji je izjavio kako "Holandija i Engleska možda neće biti nositelji, pa čak ni Italija".

Ceremoniju žrijebanja grupa u Leizigu pratit će oko 320 miliona tv gledatelja u 150 zemalja svijeta, a u velikom kompleksu leipziškog velesajma bit će više od hiljadu novinara.