Nogomet
0

SP 2006: Engleska neatraktivnom igrom do pobjede

FENA
Nogometna reprezentacija Engleske u 1. kolu predtakmičenja na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj (B-grupa) u Frankfurtu je pobijedila Paragvaj s 1:0 (1:0).

Reprezentacija Engleske, po mnogima jedan od najvećih favorita za naslov prvaka, otvorila je nastup na Svjetskom prvenstvu pobjedom od 1:0 (1:0) protiv Paragvaja u dvoboju prvoga kola B-grupe u Frankfurtu. Englezi su jedini gol u prilično neatraktivnoj utakmici postigli već u trećoj minuti, kada je paragvajski kapetan Carlos Gamarra jedan nabačaj Davida Beckhama iz prekida pospremio u vlastitu mrežu.

Do kraja dvoboja južnoamerička ekipe iskazala je priličnu nemoć, pa je Engleska bez problema sačuvala prednost, iako ni Erikssonova momčad nije stvorila neku veliku priliku za povećanje vodstva. Vidjelo se da nema brzog i prodornog Waynea Rooneyja, koji donosi neku sasvim drugu dimenziju igre Englezima. Ipak, s obzirom da su na posljednja tri Svjetska prvenstva upisali dva poraza i remi u prvim utakmicama, Englezi neće biti previše nezadovoljni.

Ključni trenutak dogodio se tako na samom početku susreta. Paragvajski branič Toledo napravio je prekršaj na veznjaku Chelseaja Joeu Coleu na četrdesetak metara od gola na lijevoj strani. Centaršut je izveo David Beckham, a pred golom je najviši u skoku bio veteran Gamarra, koji je pod pritiskom Johna Terryja i Michaela Owena neoprezno svladao svog vratara Villara.

U prvom poluvremenu Englezi su bili nešto aktivniji i imali su još nekoliko prilika za povećanje vodstva, ali bili su neprecizni, baš kao i Paragvajci, koji su najveću šansu za izjednačenje imali u sudačkoj nadoknadi prvoga poluvremena. Tada je jedan udarac iz daljine Nelsona Valdeza prohujao pored vratnice Paula Robinsona.

U drugom poluvremenu gledali smo neambiciozne Engleze, s usamljenim Peterom Crouchom u napadu (Owena je zamijenio veznjak Downing) te nemoćne Paragvajcie koji su samo jedanput uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Robinsonu, koji je slabo reagirao na jedan ubačaj, ali Carlos Paredes nije uspio to kazniti pogotkom.

U drugom susretu B-grupe u Dortmundu u 18.00 sati će igrati reprezentacije Švedske i Trininidada i Tobaga.

Stadion Frankfurt, gledalaca 48.000, sudije: Rodriguez, Camargo (oba Meksiko) i Leal (Kostarika). Strijelac:1:0 Gamarra (4./autogol).

Engleska: Robinson, G. Neville, A. Cole, Gerrard, Ferdinand, Terry, Beckham, Lampard, Owen (od 56. Downing), J. Cole (od 83. Hargreaves), Crouch.

Paragvaj: Villar (od 8. Bobadilla), Toledo (od 82. Nunez), Gamarra, Caceres, Bonet (od 68. Cuevas), Santa Cruz, Acuna, Paredes, Riveros, Valdez, Caniza.

Žuti katon: Gerrard, Crouch; Valdez.