Nogomet
0

SP 2006: Demonstracije uoči susreta Iran - Meksiko

FENA
Oko 500 osoba učestvovalo je u nedjelju u Nurembergu u demonstracijama protiv ultrakonzervativnoga iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, nekoliko sati pred početak utakmice Iran - Meksiko na Svjetskome nogometnom prvenstvu.

Nekoliko organizacija, posebno Centralno vijeće Jevreja u Njemačkoj, pozvalo je na demonstracije u nedjelju prije početka utakmice Iran - Meksiko, u znak protesta protiv politike Irana i njegovog predsjednika.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Gunther Beckstein izjavio je da te demonstracije nisu uperene protiv Iranaca ni protiv nogometne ekipe, već "protiv čovjeka koji se ponaša mimo civiliziranog svijeta" svojim izjavama o holokaustu.

U subotu je iranski potpredsjednik Mohammad Aliabadi posjetio nacionalnu selekciju u Nurembergu, nakon treninga iranske ekipe, javio je AFP.

Tokom posjete Aliabadija, koji se također nalazi na čelu najveće sportske institucije zemlje, Ministarstva za fizičko obrazovanje, trener iranske ekipe Branko Ivanković je zatražio da njegova ekipa nastupa pod sloganom SP-a "susreti prijateljstva".

"Želimo se koncentrirati na nogomet, a ne na politička pitanja", rekao je Ivanković.

Policija u Nurembergu je rastjerala pristalica krajnje desnice koje su se okupile u namjeri da demonstriraju dajući podršku Ahmedinedžadu.

Mnogobrojne osobe u Njemačkoj su dignule glas protiv eventualne posjete Ahmedinedžada Njemačkoj, koji je vrlo kritiziran zbog svojih izjava kojima dovodi u sumnju postojanje holokausta i prava na postojanje izraelske države.

Iranski predsjednik nije isključio mogućnost da lično dođe u Njemačku i podrži svoju natjecateljsku ekipu.