Nogomet
0

SP 2006: Australija - Japan 3:1

FENA
U prvoj utakmici prvog kola F-grupe Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj Australija je u Kaiserslauternu pobijedila reprezentaciju Japana sa 3:1 (0:1).

Australci su do pobjede došli u finišu meča, kada su golovima "rezervista" Cahilla i Aloisija napravili preokret i osvojili prva tri boda.

Japanci su došli u vodstvo u 26. minuti. Sa dvadesetak metara Nakamura je lobom prevario golmana Australije Scharzera i zatresao mrežu. Australskog vratara su u gužvi ometala trojica japanskih igrača, ali je sudija El Fatah iz Egipta ipak priznao gol.

Nakon primljenog gola Australci su krenuli svim snagama u napad, a na izjednačenje su čekali do 84. minute. Nakon izvedenog auta iz gužve je pucao Cahill i savladao Kawaguchija. Četiri minute kasnije isti igrač je pogodio s vrha šesanestarca i donio vodsvo svojoj reprezentaciji, a u drugoj minuti sudijske nadoknade Aloisi je nakon solo prodora pogodio gol i postavio konačan rezultat 3:1.

Sastavi: Australija: Schwarzer, Chipperfield, Moore (od 61. Kennedy), Neil, Emerton, Kewell, Bresciano (od 53. Cahill), Wilkshire (od 75. Aloisi), Culina, Grella, Viduka.

Japan: Kawaguchi, Tsuboi (od 56 Moniwa/od 90. Oguro), Nakazawa, Miyamoto, Komano, Alex, Nakamura, Fukunishi, Nakata, Yanagisawa (od 79. Ono), Takahara.

U drugoj utakmici prvog kola F-grupe u utorak se sastaju Brazil - Hrvatska.