Nogomet
0

SP 2006: Australija - Hrvatska 2:2

FENA
Nogometaši Australije izborili su plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Australija je u susretu 3. kola F-grupe u Stuttgartu odigrala neriješeno s Hrvatskom 2:2, što joj je bilo dovoljno da osigura drugo mjesto i dalji prolaz.

Utakmica je protekla u obostrano otvorenoj i borbenoj igri, koju je u potpunosti pokvario engleski sudija Graham Poll, ubjedljivo najlošiji akter susreta. Englez najprije nije dosudio dva jedanaesterca za Australce, a priznao je gol Kewella koji je pogodio iz nedozvoljene pozicije. Na kraju se Englez potpuno obrukao kada je pokazao drugi žuti karton Šimuniću, koji je i pored toga ostao u igri, a nakon nekoliko minuta pokazao mu i treći žuti karton i tek tada put u svlačionicu.

Hrvatska je već u trećoj minuti došla u vodstvo od 1:0 sjajnim pogotkom Darija Srne iz slobodnog udarca sa 20 metara. Nakon primljenog gola Australci su se potpuno otvorili, a do iznednačenja su došli u 39. minuti golom Moorea iz penala. Prethodno je u svom šesnaestercu rukom igrao Tomas.

Hrvatska je preko Kovača ponovo povela u 57. minuti. Veliku zaslugu za ovaj pogodak ima i australski golman Kalač, koji je slabo reagirao na Kovačev šut, ispustivši iz ruke loptu koja je završila u mreži.

Tomas je u 75. minuti ponovo igrao rukom u svom šesnaetsrecu, no ovog puta Poll nije imao hrabrosti da dosudi novi jedanaesterac za Australiju. Australci su četiri minute kasnije ipak uspjeli postići gol preko Kewella, koji je primio loptu u šesnaestercu i snažnim udarcem matirao Pletikosu.

Australija je do kraja uspjela održati povoljan rezultat, a u osmini finala će igrati protiv Italije.