Azijske kvalifikacije za SP
2

Šokantni porazi Australije i Irana

Totalsport
U dvobojima azijskih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, Australija je neočekivano poražena u Jordanu 2-1, dok je Libanon iznenadio Iran s 1-0.

Australci su se, izgubivši utakmicu kod Jordana, nenadano našli u problemima u grupi B gdje je Japan slavljem nad Irakom 1-0 učvrstio vodeću poziciju s 10 bodova. Nakon tri nastupa Australci na kontu imaju tek dva remija i poraz, te s Irakom i Omanom dijele treće mjesto skale sa samo 2 boda.

Za veliko slavlje Jordanaca zaslužni su pogoci Hassana Abdel-Fattah Mahmouda i Amera Deeba u nastavku, a poraz "klokana" tek je uspio ublažiti rezervist Archie Thompson.

Libanon je također ostvario jednu od najvećih pobjeda u svojoj nogometnoj historiji nadvisivši na svom terenu u Bejrutu azijskog diva Iran. Strijelac jedinog pogotka na utakmici bio je Roda Antar u 28. minuti meča. Do kraja susreta domaćini su se grčevito branili i obranili, a vrijedi spomenuti da je ovo Libanoncima prvi puta da su dogurali u završnu fazu kvalifikacija za SP.

Ovaj poraz dodatno je ojačao pritisak na portugalskog stručnjaka na klupi Irana Carlosa Queiroza kojeg mediji oštro kritikuju zbog defanzivne taktike.

Ranije danas još je lider grupe A Južna Koreja osvojila bod kod Uzbekistana rezultatom 2-2.

 

Azijske kvalifikacije za SP, grupa A:

Uzbekistan – Južna Koreja 2-2 Libanon – Iran 1-0

Redoslijed: 1. Južna Koreja 7, 2. Iran 4, 3. Katar 4, 4. Libanon 4 (+1), 5. Uzbekistan 2

grupa B:

Japan – Irak 1-0 Jordan – Australija 2-1

Redoslijed: 1. Japan 10 (+1), 2. Jordan 4, 3. Australija 2, 4. Irak 2, 5. Oman 2.