Serie A
15

Šokantne izjave vođe navijača i predsjednika nakon rasističkih ispada u Veroni

F. Z.
Mario Balotelli (Foto: EPA-EFE)
Mario Balotelli (Foto: EPA-EFE)
Vođa navijača Verone rekao je kako Mario Balotelli nikada neće biti "potpuni Talijan", bez obzira na to što je rođen u ovoj zemlji, ima talijansko državljanstvo i 36 nastupa za reprezentaciju Azzurra.

Podsjetimo, u 53. minuti utakmice između Verone i Brescije Balotelli je nakon rasističkih povika navijača domaćeg kluba uzeo loptu u ruke i nabio je prema tribinama. Balotelli je želio napustiti stadion, ali je u tome spriječen, a zbog svog poteza dobio je žuti karton.

Nakon utakmice vođa navijača Verone, tokom gostovanja na jednom lokalnom radiju izjavio je kako Balotelli nikada neće biti "potpuni Talijan", bez obzira na to što ima talijansko državljanstvo.

"Mi imamo crnca u ekipi i kada je postigao pogodak jučer aplaudirali smo", rekao je Luca Castellini i poručio da povici nisu bili rasistički.

Skandalozna je izjava predsjednika ekipe iz grada Romea i Julije.

"Navijači Verone su posebni i nekada se na čudan način šale s ljudima. Ali rasizam ne postoji. Možda su 2-3 čovjeka od njih 20.000 nešto dobacili. Da postoji rasizam mi bismo ga prvi osudili. Imamo dosta igrača koji su crnci i osuđujemo rasizam. Želim da ponovim: Danas se ništa na terenu nije dogodilo", rekao je Maurizio Setti.

Balotelli je rođen u Italiji, a njegovi roditelji na Apenine su stigli iz Gane. Kada je imao svega tri godine njegova porodica nije mogla plaćati troškove medicinske njege, a usvojili su ga Francesco i Silvija. Inače, Silvija je kćerka preživjelih žrtava Holokausta, a napadač je ponikao upravo u Bresciji za koju danas igra.

"Ja sam Talijan, osjećam se kao Talijan i uvijek ću igrati za Italiju", rekao je jednom prilikom Balotelli. Golove koje je postigao na Euru 2012. godine, a koji su Italiju vodili do srebrene medalje posvetio je upravo majci Silviji.