Krenuo u novi život
32

Šok u Njemačkoj: Igrač Eintrachta u 29. godini završio karijeru zbog političkog skandala

K. H.
Martin Hinteregger (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Martin Hinteregger (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Standardni prvotimac Eintrachta iz Frankfurta i nogometaš iz Austrije Martin Hinteregger potpuno iznenada odlučio je da u 29. godini završiti profesionalnu karijeru.

On je u četvrtak imao sastanak s rukovodstvom kluba i zatražio je od njih da mu dopuste raskid ugovora kako bi završio karijeru, a koji mu je važio do ljeta 2024. godine, što mu je na kraju i dozvoljeno.

"Prošle jeseni sam već počeo razmišljati o povlačenju na kraju sezone", rekao je Hinteregger te dodao da se na terenu osjećao veoma loše, a dalje je istakao da mu je osvajanje Evropske lige bio samo tračak svjetlosti.

"Moj napredak u proljetnom dijelu sezone i zajednički uspjesi u Evropskoj ligi učinili su me još više motivisanim da se poklonim velikom sportskom uspjehu. Zato sam toliko uživao u slavlju nakon finala Evropske lige, a već tada sam znao da je to moja posljednja velika pobjeda. Slavlje sa fantastičnim navijačima u ovom gradu, koji je postao moj drugi dom, nešto je čega ću se sjećati uvijek. Kao navijač ću nastaviti da podržavam Eintracht."

Njegova odluka, pišu njemački mediji, dolazi nakon što se suočio s kritikama zbog organizacije nogometnog turnira u Austriji s desničarskim političarem Heinrichom Sicklom, koji je povezan s organizacijom koju je vlada Austrije opisala kao "desničarsku, ekstremističku, rasističku, seksističku, nacionalističku i etnički orijentisanu".

"Proteklih nekoliko nedjelja pojavio se niz problema oko mog 'Hinti kupa', koji sam vodio sa strašću i s najboljim namjerama, a čije su mi posljedice jasne tek u retrospektivi. Neke moje riječi, emotivne i možda loše savjetovane, iritirale su ljude i želio bih se izviniti zbog toga. Veoma se kajem! Da još jednom bude jasno: najoštrije osuđujem desničarske, netolerantne i nehumane ideje. Oni koji me poznaju znaju to, a za sada, moram se distancirati i promijeniti svoj život. Zahvalan sam Eintrachtu što mi je dao šansu da sada napravim ovaj korak", rekao je Hinteregger.

Ovaj 29-godišnji nogometaš je tokom karijere igrao za Salzburg, Borussiju M'gladbach, Augsburg i Eintracht, a za reprezentaciju Austrije odigrao je 67 mečeva.

"Martinov potez zaslužuje poštovanje i uvažavanje", poručili su iz Eintrachta.