Nogomet
0

Socrates priznao da previše pije, najavio apstinenciju

Totalsport
Nakon što je jedva izbjegao smrt zbog gastrointestinalnog krvarenja i upale jetre, nekada veliki brazilski nogometaš Socrates (57) priznao je da ima problema s alkoholom.

"Plaćam zbog svojih ovisnosti. Znao sam se često opijati već ujutro, ponekad poslijepodne. Prosječno sam po danu ispijao flašu vina", priznao je kapiten tehnički najdotjeranije brazilske reprezentacije svih vremena, sa Svjetskih prvenstava 1982. u Španiji i 1986. u Meksiku, nakon osam dana odležanih u bolničkoj postelji.

"Odsad pa nadalje neću više piti. Slijedi totalna apstinencija", dodao je nogometaš koji je dobio ime po grčkom filozofu.

Tokom karijere novinari su imenu dodali nadimak "Doctor". Simbolički je on odražavao igrački stil veznjaka posebnog nogometnog talenta, ali se ticao i njegove akademske spreme: u roku je Socrates, naime, završio studij medicine u Sao Paulu.

Još je tokom igračke karijere pušio dvije kutije crvenog Marlbora dnevno.

Izgledom revolucionara i karakterom vođe bio je nogometna ikona s početka 80-ih u razmjerima često većim od najvećih igrača onog vremena. Obožavali su ga i cijenili čak i Englezi kao rijetko kojega stranog sportaša bez ikakve veze s Otokom.