Nogomet
0

Službeno: Scolari smijenjen, Tite i Gallo kandidati za nasljednika

Totalsport
Brazilski nogometni savez (CBF) u ponedjeljak je navečer i službeno objavio vijest da se raskida saradnja sa selektorom Luizom Felipeom Scolarijem nakon razočaravajućeg rezultata na Svjetskom prvenstvu.
Luiz Felipe Scolari (Foto: EPA)
Luiz Felipe Scolari (Foto: EPA)
Domaćin SP, koje je završeno minule nedjelje, okončao je takmičenje na tek četvrtom mjestu, no gori su od samog plasmana teški porazi od Njemačke i Holandije. Podsjetimo, Elf je u polufinalu razbio Brazil s čak 7-1, dok je Holandija u borbi za treće mjesto upisala glatku 3-0 pobjedu.

Ta dva rezultata i u konačnici plasman koštali su Scolarija njegovog posla, koji je započeo u decembru 2012. godine. Deset godina ranije Scolari je s reprezentacijom u Japanu i Južnoj Koreji osvojio posljednji (peti) svjetski naslov.

Glavni kandidati za Scolarijeva nasljednika su Adenor Leonardo Bacchi ili jednostavno Tite i Alexandre Gallo. Tite (53) je s Corinthiansom 2012. godine osvojio južnoameričku inačicu Lige prvaka Copu Libertadores, te je u decembru iste godine uzeo Svjetsko klupsko prvenstvo kada je s minimalnih 1-0 slavio protiv Chelseaja u Japanu.

Gallo (47) je selektor mlade reprezentacije do 20 godina, s kojom je dosada osvojio dva naslova pobjednika na tradicionalnom turniru u francuskom Toulonu (2013., 2014. godine).