Presudio poraz od Urugvaja na Copi
0

Službeno: Batista više nije selektor Argentine

Totalsport
Batista odlazi zbog loših rezultata (Foto: AFP)
Batista odlazi zbog loših rezultata (Foto: AFP)
Nakon ispadanja u četvrtfinalu nedavno završene Copa Americe, Sergio Batista (48) napustio je kormilo argentinske reprezentacije, objavio je Argentinski nogometni savez (AFA).

Batista je tokom ponedjeljka održao sastanak s članovima Izvršnog odbora AFA-e nakon kojeg je odlučeno da će mu ugovor biti raskinut. U savezu, međutim, tvrde da Batista nije dobio otkaz.

"Odlučili smo raskinuti ugovor s dosadašnjim selektorom. Ali, Batista nije otpušten", odlučno je ustvrdio glasnogovornik AFA-e Ernesto Cherquis Bialo.

Batista je preuzeo "gauče" nakon prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi na kojem su Argentinci, pod vodstvom Diega Maradone, izgubili u četvrtfinalu od Njemačke (4-0). Najprije je bio postavljen kao privremeno rješenje, a nakon tri mjeseca je dobio stalni posao. Ipak, pokazalo se, da saradnja nije dugo trajala. Poraz od Urugvaja u četvrtfinalu Copa Americe kojoj je Argentina bila domaćin presudio je treneru koji je vodio reprezentaciju do zlata na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Glasnogovornik AFA-e je dodao kako savez neće žuriti s imenovanjem novog selektora, a kao mogući Batistini nasljednici u argentinskim se medijima spominju sadašnji selektor Paragvaja Gerardo Martino, bivši trener Estudiantesa Alejandro Sabella, te nekadašnji strateg Boca Juniorsa i Atletico Madrida Carlos Bianchi.