Rusija ispala
0

Slovenci na Svjetskom prvenstvu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nogometna reprezentacija Slovenije pobjedom od 1:0 nad Rusijom plasirala se na Svjetsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Južnoafričkoj Republici.

Slovenija je u Ljudskom vrtu u Mariboru pobijedila Rusiju 1-0 golom Zlatka Dediča iz 44. minute, a kako je u prvoj utakmici prije četiri dana u Moskvi poražena 2-1, plasirala se na Mundijal zbog postignutog gola u gostima. Bit će to njihov drugi nastup na svjetskoj smotri najboljih reprezentacija, prvi je bio 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

Od samog početka utakmice Slovenija je bila bolja momčad na travnjaku, a u prvih desetak minuta mogla je voditi već 2-0. Međutim, udarac Milivoja Novakoviča iz dobre prilike završio je ravno u rukama golmana Igora Akinfejeva, dok je ubacivanje Andraža Kirma nakon odbijanca Sergeja Ignjaševića pogodilo stativu.

Trenutak odluke zbio se u 44. minuti kada je Valter Birsa sjajno ubacio na rub peterca, a njegovo je ubacivanje iskoristio napadač Bochuma Dedič i spretnom reakcijom poslao loptu u mrežu.

U drugom je poluvremenu Slovencima posao bio olakšan jer je Aleksandar Keržakov isključen u 67. minuti nakon udaranja golmana Samira Handanoviča, dok je u sudačkoj nadoknadi drugi žuti karton u sastavu Guusa Hiddinka zaradio i Jurij Žirkov.