U21 EP
4

Slovačka priredila iznenađenje i pobijedila Poljsku

Piše: E. I.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U drugom susretu grupe A Evropskog prvenstva U-21 Slovačka je pobijedila Poljsku rezultatom 2:1

Poljskoj, koja je domaćin prvenstva, cilj je da na krilima navijača pokuša proći grupu. Iako je Slovačka označena kao autsajder grupe, odigrala je odlično protiv favorizovanog domaćina i na kraju je zasluženo slavila.

Igrao se 1. minut kada je Lipski doveo Poljsku u vodstvo. Nakon postignutog pogotka gosti su imali nekoliko prilika. Inicijativa su konkretizirali u 20. minuti, a gol za Slovake postiže Valjent. U 26. minuti reprezentativci Slovačke imali su dobru priliku, ali golman poljske selekcije sjajno brani. Rezultat se do kraja prvog poluvremena nije mijenjao.

Na otvaranju drugog dijela domaći prijete. Igrao se 48. minut kada je Frankowski isprobao svoj udarac. Ipak, čuvar mreže Slovačke je na oprezu i izbija loptu u korner.

Do 76. minute igralo se između dva šesnaesterca, a onda se Linetty našao u izvanrednoj prilici da Poljsku dovede u vodstvo. Ipak, loptu je iz neposredne blizine umjesto u mrežu poslao pored gola.

Dvije minute poslije domaće stiže kazna. Safranko je izvanrednim udarcem Slovačku doveo u vodstvo. Semafor je pokazivao 1:2. Poljaci su brzo mogli izjednačiti. U 80. minuti Dawidowicz glavom dobro puca, ali golman gostiju fantastičnom intervencijom spašava svoj gol. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao.

Podsjetimo, ranije su u ovoj grupi Švedska i Engleska odigrale 0:0.