Susret iz 2013.
320

Slovačka budi lijepe uspomene: Sjećate li se Hajrovićeve golčine koja nam je otvorila vrata SP-a?

E. B.
Slavlje Izeta Hajrovića
Slavlje Izeta Hajrovića
Svi navijači nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine se rado sjećaju posljednje utakmice protiv Slovačke kada su Zmajevi širom otvorili vrata plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Prije skoro deset godina, tačnije u oktobru 2013. godine naša selekcija je gostovala u Žilini u utakmici koja je trasirala put Zmajevima u Brazil.

Zmajevi su nekoliko dana ranije u Zenici izgubili od Slovačke, pa su u susretu u Žilini protiv istog protivnika morali slaviti kako bi ostali u utrci za direktan plasman na Svjetsko prvenstvo.

Stvari su po naš tim pošle po zlu kada je Marek Hamšik u 43. minuti pogodio za vodstvo Slovačke 1:0, te je naš selektor Safet Sušić morao u drugom poluvremenu nešto smisliti kako bi preokrenuo rezultat. A Pape ne bi bio Pape da ne povuče genijalan potez, baš kao što je to činio i milion puta tokom igračke karijere.

U 70. minuti je nakon kornera Ermin Bičakčić poravnao na 1:1, a potom je u 76. minuti Sušić odlučio u igru poslati Izeta Hajrovića, čovjeka koji je tek nekoliko dana ranije promijenio sportsko državljanstvo i umjesto Švicarske zaigrao za našu reprezentaciju.

Hajrović je zamijenio Zvjezdana Misimovića i mnogi su bili šokirani Papetovim potezom, no Izet mu je povjerenje uzvratio instantno. Manje od dvije minute je Hajroviću trebalo da postigne gol i postane ljubimac navijača.

Haris Medunjanin mu je dodao loptu na 25 metara od gola Slovaka, a Hajrović je iz prve šutirao snažno i neodbranjivo za vodstvo i pobjedu naše reprezentacije rezultatom 2:1.

Tako je dva kola prije kraja reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala bodovno poravnata s Grčkom, ali je imala mnogo bolju gol-razliku, te su Zmajevi trebali slaviti u posljednja dva kola za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Izabranici Safeta Sušića su to i učinili - pobijedili su Lihtenštajn sa 4:1 i Litvaniju sa 1:0 i prvi put u historiji se plasirali na veliko takmičenje, a sada se naši navijači, ali i svi reprezentativci nadaju da će također pobjedom u Slovačkoj otvoriti širom vrata plasmana na Euro, također prvi put u historiji.

Podsjetimo, susret Slovačka - Bosna i Hercegovina se igra večeras s početkom u 20:45 sati. Direktan televizijski prijenos je omogućen na kanalu BHT1, a tekstualni prijenos susreta ćete moći pratiti na portalu Klix.ba.

Također, tokom dana ćete od naših reportera iz Bratislave dobijati najnovije vijesti, fotografije i videozapise koji se tiču utakmice.