1/4 finale Kupa BiH
1

Sloga dočekuje Slobodu, Rudar u Prijedoru protiv Krupe i dvoboj Olimpika i Zvijezde 09

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prve utakmice četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine počinju danas od 13 sati, a sastaju se Sloga Simin Han i Sloboda, Rudar Prijedor i Krupa te Olimpik i Zvijezda 09.

Od osam ekipa četvrtfinala Kupa BiH samo su četiri iz Premijer lige BiH (Sloboda, Krupa, Široki Brijeg i Željezničar), a to je svima dodatni motiv u ovom takmičenju, jer je ispadanjem premijerligaških ekipa, posebno Sarajeva i Zrinjskog veća šansa za plasman u finale pa i za osvajanje trofeja.

Dvije ekipe četvrtfinala Kupa dolaze iz Prve lige FBiH (Sloga Simin Han i Olimpik), dok su preostale dvije iz Prve lige RS (Rudar Prijedor i Zvijezda 09). Svi oni se bore za plasman u Premijer ligu naredne sezone, jer se nalaze na prve tri pozicije u svojim ligama.

Drugoplasirana ekipa Prve lige FBiH Sloga je do četvrtfinala stigla nakon što je u osmini finala na domaćem terenu izbacila aktuelnog prvaka države ekipu Zrinjskog, a onda je u osmini finala kao gost slavila protiv Svatovca, dok je Sloboda ovu fazu takmičenja izborila izbacivši Azot iz Vitkovića i Bratstvo.

U redovima Sloge igraju bivši igrači Slobode Ivan Kostić, Nemanja Stjepanović i Samir Efendić, a predsjednik Sloge je bivši predsjednik Slobode Azmir Husić. Kada se tome doda i geografska blizina ova dva kluba, onda ovaj okršaj privlači još više pažnje i budi veliko interesovanje.

Olimpik je prethodno iz Kupa BiH izbacio ekipe Veleža i GOŠK-a, a njegov protivnik Zvijezda 09 bio je bolji od Bosne iz Visokog i Leotara.

Rudar iz Prijedora je na putu do četvrtfinala savladao ekipu Tekstilca i ekipu Čelika, dok je Krupa bila bolja od Gruda i Borca.

Uzvratni mečevi ova tri para igraju se za sedam dana kada će se igrati prvi meč četvrtfinala Kupa BiH između Širokog Brijega i Željezničara na Pecari, a uzvrat tog meča zakazan je za 6. decembar na Grbavici.