Premijer liga BiH
20

Tok utakmice: Sloboda - Željezničar 1:2

N. K.
Santos slavi pogodak u Tuzli (Foto: Screenshot) (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Nogometaši Slobode i Željezničara danas od 17:00 sati na stadionu Tušanj igraju utakmicu posljednjeg kola m:tel Premijer lige BiH, a tekstualni prijenos susreta možete pratiti uživo na portalu Klix.ba.
95+5' - Sve je gotovo, Plavi su savladali Slobodu rezultatom 2:1. Željezničar je ujedno izborio plasman u Evropu, dok je Sloboda ispala u niži rang.

90' - Peljto je pokazao da će se igrati još pet minuta na Tušnju.

87' - GOOOOOL! Sloboda dolazi do gola, a strijelac je bio Jusić! Štoper Slobode se sjajno snašao pred golom Plavih i pogodio za mrvicu nade za tuzlansku ekipu.

76' - Novi žuti karton, a dobio ga je rezervista Drina.

75' - Nova izmjena kod Plavih. Umjesto Drlje u igru je ušao Haračić.

70' - Mirniji period utakmice. Kao da su se u Slobodi pomirili s ishodom današnjeg susreta.

64' - Nova solidna prilika za Slobodu, ali je Muftić lagano neutralisao šut Šuberta.

62' - Izmjena kod Plavih. Umjesto Štilića, ušao je Drina. Željezničar će sada igrati u formaciji 5-3-2.

60' - Nove izmjene kod Slobode. Izašli su Kapetanović i Kurtalić, a ušli Šubert i Alić.

58' - Sloboda je ponovo imala veliku priliku. Vranješ je odlično šutirao iz daljine, ali je lopta otišla za malo pored gola.

51' - GOOOOOL! Željezničar je udvostručio vodstvo, a strijelac je ponovo Santos! Ponovo je Željezničar sjajno odradio tranziciju. Štilić je fenomenalno uposlio Santosa, a Brazilac se ponovo sjajno sjurio ka golu i matirao Bukvića za 0:2. Santos je dobio i žuti karton.

48' - Inače, Sloboda je na poluvremenu izvršila trostruku izmjenu. Izašli su Osmić, Delić i Beganović, a ušli Pervan, Husejinović i Maksimović.

47' - Odmah velika prilika za Slobodu na otvaranju drugog poluvremena! Mehmedović je bio u dobroj situaciji, ali je prvo bio izblokiran od Cocalića, a onda je šutirao pored gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

45+4' - Poluvrijeme na Tušnju! Plavi vode 1:0 te tako koračaju ka Evropi, dok Sloboda klizi ka drugoj ligi.

45+2' - Još jednom Vranješ u prilici, ali je glavom prebacio Muftićev gol.

45' - Peljto je odlučio produžiti prvo poluvrijeme još četiri minute.

43' - Muftić ponovo siguran nakon što je Vranješ silovito šutirao iz slobodnog udarca s velike udaljenosti.

38' - Odlična akcija Plavih. Beganović je odigrao dupli pas s Drljom koji ubacuje na peterac, ali je Štilić šutirao pored gola.

35' - Prinudna izmjena kod Željezničara. Umjesto povrijeđenog Amoaha, u igru je ušao Beganović.

31' - Dva žuta kartona za Slobodu u kratkom periodu. Opomene su zaradili Kurtalić i Delić nakon što je nepropisno faulirao Santosa.

30' - Željezničar je sada zaprijetio u dva navrata. Prvo je Drlje loše šutirao iz solidne pozicije, a onda je Krpić uputio udarac glavom iznad prečke nakon ubacivanja Galića.

25' - Izabranici Nermina Bašića neutrališu u ovim trenucima sve pokušaje Tuzlaka. Gotovo su ušli svi navijači Željezničara na stadion pa će Plavi u nastavku utakmice imati i podršku s tribina.

22' - Sloboda ima inicijativu, posjed lopte od 65 posto, ali ne uspijevaju doći do gola. S druge strane, Plavi prijete iz kontri, a jedan solidan pokušaj imao je Štilić nakon ubacivanja Krpića, ali je lopta otišla pored gola.

17' - Nakon perioda mirnije igre, Sloboda je ponovo imala veliku šansu! Vranješ se odlučio na udarac iz daljine, a Muftić je u posljednji tren reagovao i izbacio loptu iznad prečke. Šansu je iz kornera imao i Jusić, ali je lopta otišla pored gola.

10' - Velika prilika za Slobodu! Vranješ je iskoristio to što je jedan igrač Željezničara ostao na zemlji te izbio sam s desne strane. Uputio je dobar centaršut, ali je Jašarević spasio u posljednji tren.

7' - GOOOOOL! Željezničar vodi u Tuzli, a strijelac je Santos! Plavi su odigrali sjajan kontranapad, a na kraju je Drljo izbacio Santosa u duel jedan na jedan s golmanom. Brazilac se sjajno snašao i lobovao golmana za 0:1 na Tušnju.

5' - I Plavi pokazuju da se neće braniti. Izveli su i prvi korner na utakmici, ali Cocalić je bio izblokiran.

3' - Nešto bolji početak Slobode. Imali su i jednu dobru situaciju kada je Vranješ centrirao, ali je Muftić bio oprezan.

1' - Počela je utakmica na stadionu Tušanj!

16:55 - Glavni sudija je Irfan Peljto iz Sarajeva, a pomoćnici su Senad Ibrišimbegović (Travnik) i Davor Beljo (Mostar). Četvrti sudija je Ermin Sivac (Zenica), a delegat Ferid Čovčić iz Goražda.

16:50 - Posljednji duel ova dva rivala okončan je pobjedom Željezničara 1:0, a zanimljivo da su prije toga četiri meča završena identičnim rezultatom 1:1.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

16:45 - Željezničar je u nešto komotnijoj situaciji. Plavi bi s pobjedom automatski osigurali plasman u Evropu, ali Željezničar može računati na i eventualni kiks Širokog Brijega u Trebinju budući da imaju dva boda više od Hercegovaca. Naime, ukoliko Široki Brijeg ne pobijedi, Plavi su automatski u Evropi.

16:40 - Igrači Slobode nemaju stvar u svojim rukama. Naime, od zone spasa zaostaju dva boda i jasno je da osim pobjede nad Željezničarom moraju pratiti i ishode utakmica s ostalih terena. U borbi za opstanak su još Tuzla City, Igman, Sloga Meridian, Posušje i Leotar.

16:35 - Stigli su i sastavi za današnji izuzetno važan duel koji je izazvao veliku pažnju navijača obje ekipe pa su tribine Tušnja već pola sata prije početka susreta krcate. Danijel Pranjić se odlučio za sastav: Semir Bukvić, Emir Jusić, Kemal Osmanković, Eldar Mehmedović, Alen Kurtalić, Harun H.Beganović, Stojan Vranješ, Tarik Kapetanović, Amer Bekić, Melvin Osmić i Kenan Delić.

S druge strane, trener Plavih Nermin Bašić se odlučio za sastav: Vedad Muftić, Aleksandar Kosorić, Edin Cocalić, Irfan Jašarević, Marin Galić, Armin Hodžić, Semir Štilić, Santos, Joseph Amoah, Andija Drljo i Sulejman Krpić.

16:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice posljednjeg kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine između Slobode i Željezničara. Susret se igra na stadionu Tušanj u Tuzli s početkom u 17:00 sati.