Pokušaj izlaska iz krize
20

Sloboda u teškom stanju, novi čelnici pozvali tužilaštvo da ispita rad kluba

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Fudbalski klub Sloboda trenutno se nalazi u teškom stanju u svim segmentima, posebno u finansijskom. Tim povodom danas je održana konferencija za medije, na kojoj je predsjednik Upravnog odbora Slobode Sead Kozlić pozvao nadležno tužilaštvo da ispita rad kluba.

U proteklih mjesec i po dana brojni problemi isplivali su u javnost, a jedan od njih su bila i velika dugovanja prema nogometašima koji su iz revolta planirali štrajk. Međutim, do toga nije došlo s obzirom na to da je uprava kluba na ekspresan način pronašla novac kako bi sve obaveze bile izmirene.

Da su se stvari gurale pod tepih potvrđeno je i na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je predsjednik Upravnog odbora Slobode Sead Kozlić rekao da je nova uprava kluba po svom dolasku zatekla teško stanje u svim segmentima rada, posebno u finansijskom dijelu.

"Mi smo došli u najnezgodnijem periodu, kada se išlo u pravcu priprema za iduću sezonu. Morali smo složiti klub uz finansijske probleme. Prethodna uprava je od ukupnog iznosa sredstava iz gradskog budžeta već do marta povukla 70 posto, što je nama napravilo probleme. Bili smo u teškoj situaciji te smo licencu dobili u zadnji trenutak", rekao je Kozlić.

Fudbalski klub Sloboda okvirno prije mjesec dana završila je saradnju s dotadašnjim šefom stručnog štaba Zlatanom Nalićem. Nakon toga u javnosti su se počele pojavljivati informacije o dugovanjima Slobode prema ovom nogometnom stručnjaku, međutim, Kozlić ih je danas demantirao.

Priču o dugovanjima prema Naliću od skoro 400.000 KM Kozlić je ocijenio netačnim, kazavši da su sve obaveze prema bivšem strategu Tuzlaka izmirene.

"Nijedan dokument ne postoji koji pokazuje da je Nalić posuđivao novac klubu. Za saradnju s njim postoje dva ugovora. Jedan je ugovor o djelu od 5.200 KM jednokratno te jedan koji se odnosi na 700 KM mjesečno i na koji se uplaćuju doprinosi", naveo je Kozlić.

Govoreći o igračima koji su u proteklom periodu dolazili u Slobodu, a na kraju nisu uspjeli ostati u klubu, Kozlić je naveo da je riječ o osobama koje su bile u klubu kako bi se vidjelo da li mu mogu pomoći ili ne.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Iako je finansijska situacija izuzetno teška, Kozlić kaže da uprava kluba na sve moguće pokušava stabilizirati klub. Jedan od koraka ka tome je promjena načina plaćanja nogometaša. Pravilnik o platnom razredu nogometaša već je izrađen, a igrači će se plaćati po učinku.

"Ranije smo imali slučaj da su se igračima isplaćivale enormne cifre, a da nisu pokazivali rezultate. Sada smo se oslonili na mlade igrače i smatram da je to put ka ozdravljenju kluba. I pored našeg truda, mi smo sada u situaciji da nas nazivaju lopovima i mešetarima. Sada pozivam tužilaštvo i sve nadležne institucije kako bi ispitali rad Slobode", nastavio je on.

Sloboda trenutno ima 30 igrača, a na današnjoj konferenciji iz uprave su dodali da klub s Tušnja u idućoj sezoni neće dozvoliti da pređe u niži rang takmičenja.

Naviječi Slobode za danas su najavili protest, međutim, Kozlić je rekao da za tim nema potrebe.

"Nama treba mir i stanje koje nama omogućava da nešto napravimo", dodao je on.

Nogometašni tuzlanske Slobode nastavak priprema za jesenji dio nogometne Premijer lige BiH će odraditi od 2. do 9. jula u na stadionu Nogometnog kluba Troglav u Livnu.

U tom periodu je planirano odigravanje prijateljskih utakmica, a prva od njih je protiv Širokog Brijega 3. jula.

Prema planu, na pripreme bi trebalo krenuti 25 nogometaša na koje će struka računati u jesenjem dijelu prvenstva.