Kasnile plaće
9

Sloboda u finansijskim problemima, Nalić dao ultimatum upravi za ostanak u klubu

Piše: A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Fudbalski klub Sloboda već izvjestan period se nalazi u finansijskim problemima, koji su se u proteklom periodu odrazili i na redovnu isplatu plaća nogometašima i stručnom štabu kluba.

Da se susreću s finansijskim problemima nogometaši Slobode skupa sa stručnim štabom kluba na čelu sa Zlatanom Nalićem mudro su šutjeli u javnosti.

Slobodini nogometaši jučer su imali slobodan dan, a iskoristili su ga za sastanak s Upravom kluba, na kojem je dogovoreno da im se izmiri veliki dio dugovanja.

Zbog haotičnog stanja koji je zavladao u klubu, uz mogućnost da igrači stupe u štrajk, uprava kluba hitno je reagovala te su već danas pronađena finansijska sredstva za isplatu dugovanja.

Nogometaši su zauzeli svoj stav da ne žele plaće sve dok se ne obezbijede finansijska sredstva i za članove stručnog štaba kluba, ali kako saznajemo, igračima će danas biti isplaćene naknade, dok će stručni štab novac dobiti sutra.

"Mi smo jedna porodica i tako živimo i radimo od samog početka. Jednostavno, kako ja mogu svome djetetu nešto da odnesem, a da to ne učini i moj trener. Imamo svoj stav, a čovjek bez stava, obraza i karaktera za mene ne vrijedi. Primanja prema nama nisu redovna, očekujemo bolji tretman i da odemo na zasluženi odmor radosni i sretni", rekao je kapiten Slobode Perica Ivetić.

Slobodu su brojne promjene pratile od početka tekuće sezone - stiglo je 15 novih igrača, promijenja su tri trenera i dvije uprave.

"Zimske praznike smo dočekali u besparici i nadam se da se to više neće dešavati. Već godinama se zna da Sloboda ima problema, repova i dugovanja. To su stvari koje se trebaju rješavati, ali isto tako se ne trebaju zapostaviti sadašnji igrači koji igraju, nose klub i prezentuju ga", naveo je Ivetić.

Šef stručnog štaba Slobode Zlatan Nalić na današnjoj konferenciji za medije nije želio govoriti o tome koliko plaća mu klub duguje.

S druge strane on je kazao da je s upravom kluba obavio razgovor prije mjesec dana te je dobio mogućnost formiranja tima za iduću godinu.

"Dobio sam mogućnost da to uradim po mojim normama i vrednovanjima, kao i da izaberem cilj koji mogu dosegnuti s tim momcima koje odaberem. Imamo okvirno viđenje tima za sljedeću godinu i okvirno viđenje igrača koje bismo željeli dovesti", istakao je Nalić.

Nalić je upravi kluba na određeni način postavio i ultimatum vezano za ostanak u klubu. Naime, kako je istakao, ukoliko ne prepozna ambicije uprave za izlazak na evropska takmičenja, spreman je otići iz kluba.

"Ukoliko nema ambicija za evropska takmičenja i ambicija za neku titulu, ja onda ne znam šta više da radim ovdje. Znate da sam došao ovdje više iz tradicionalnih razloga, a ne potrebe. Došao sam u klub koji me prije svega othranio, a zatekao sam jednu timsku strukturu na koju nisam mogao da utječem. Mislim da je za moje vrijeme najmanje novca investirano u održavanje fudbalskog kluba i da je ovaj tim, koji je niskobudžetni, ostvario svoj cilj najbriže od svih ekipa Slobode u proteklim godinama", istakao je Nalić koji je prilikom dolaska u Slobodu zatekao haotično stanje.

On je kazao da u drugom dijelu sezone ekonomija kluba nije dozvoljavala dovođenje pojačanja u klub, što se ranije nije dešavalo.

"Da smo doveli tri-četiri pojačanja garantujem da bi Sloboda bila izuzetno konkurentna za Evropu. Nažalost, nismo imali mogućnosti za to i ostalo je ovako kako jeste. Zadovoljni smo s onim što smo učinili, a cilj smo mnogo ranije ostvarili nego što je prvenstvo završeno. Ovim momcima kapa do poda i veliko poštovanje. Veliko hvala cijeloj mojoj ekipi koja je istrajala cijelo ovo prvenstvo", naglasio je Nalić.