Nastavlja se Premijer liga BiH
0

Sloboda traži bodove spasa u sudaru sa Sarajevom

Piše: Edin Isanović
Foto: FK Sloboda
Foto: FK Sloboda
Nakon tri mjeseca pauze, ovog vikenda počinje nogometna Premijer liga BiH, odnosno njeno 16. kolo. U nastavak sezone mnogi klubovi ulaze u potpuno redizajniranom sastavom. S druge strane, neki su se odlučili da ne mijenjaju puno. Epitet najboljeg kluba jeseni ponio je Široki Brijeg. Za vrat im pušu Borac i Sarajevo. Borba za opstanak tokođer će biti interesantna. U ovom trenutku najugroženiji su Čelik, Sloboda i Laktaši.

Prvo kolo proljetnog dijela nudi nam nekoliko zanimljivih okršaja. Tuzlanskoj Slobodi na megdan dolazi Sarajevo. Crveno-crni žele popraviti blijedi utisak i žele prezentirati novo lice. U segmentima strategije i taktike bit će zanimljivo vidjeti kako će se odbrambeni bedem snalaziti u bici s bordo napadom, te koliko će srednji red uspjeti povezati redove.

Veliki je pritisak na nogometašima Slobode. Novi strateg, Vlatko Glavaš, podvlači: "Respektujemo Sarajevo, ali znamo šta trebamo učiniti za pobjedu“.

No, i u bordo svlačionici vlada optimizam. Nakon velike pobjede u Banjoj Luci u 15. kolu, želja i intencija jeste završiti i drugu utakmicu zaredom trijumfirajući.

"Znamo da neće biti nimalo lako na Tušnju. Ipak, mnogo smo radili na pripremama, imamo kvalitetan sastav i sa mnogo optimizma idemo na noge Slobodi. Strahovito je važno uzeti kompletan plijen na startu", poručuje Alen Škoro.

Osim pronalazi pobjedničku formulu

Najzvučnija pojačanja Slobode u prelaznom roku su Vlatko Glavaš (trener), Semjon Milošević (Leotar) i Alvin Karadža (Šibenik, Hrvatska). Svakako treba napomenuti da je mnogo igrača napustilo Tušanj. Na Koševo je stigao Haris Handžić (posudba).

Drugi derbi ovoga kola igra se na Grbavici. Željezničaru u goste stiže Čelik. I dok su sarajevski plavi svjesni kako nemaju prava na kalkulacije, u taboru Zeničana mirno prilaze utakmici. Prvi šef struke Omer Kopić apostrofira kako njegovi izabranici moraju igrati pametno i mudro.

Ipak, domaći razmišljaju samo o trijumfu. Amar Osim je na Grbavicu donio svjež zrak i svi su uvjereni da će pronaći pobjedničku formula za današnju utakmicu.

Zeničane su u prelaznom roku između ostalih pojačali Obuća, Duro i Purić. Tim sa Grbavice nije mnogo trgovao. Stigli su Radošević, Perak i Bogičević.

Travniku na noge dolazi Velež koji nakon dugo vremena stanuje u vrhu Premijer lige. Na Piroti paze na svaki detalj kako bi ekipa zadržala mir i koncentraciju. Svjesni su da im svaki domaći kiks može zakomplicirati situaciju. Travnik su u zimskoj pauzi pojačali Stipić, Mujakić i Zatagić.

S druge strane, Mostarci najavljuju otvoreno igru u "vezirskom gradu". Konkurenciju u timu pojačali su Kazazić, Salihović i Mahinić.

Modriča Maksima će odmjeriti snage sa Olimpikom. Domaći su imali dosta problema u prvenstvenoj pauzi (deset igrača napustilo "uljare"). Doduše, stigla su i tri pojačnaja. Bez obzira na okolnosti koje su ih pratile, u dvoboju sa najmlađim sarajevskim premijerligašem traže sedmu ovosezonsku pobjedu. No, neće im biti nimalo lako. Olimpik je nastavio sa trendom dovođenja pojačanja. Između ostalih stigli su: Sabit Alimanović (Zadar, Hrvatska), Tiago Karioka (Portugeze, Brazil), Adis Ćulov (Mugan, Azerbejdžan) i Edin Šaranović (Zadar).

Brojna pojačanja Laktaša

U komšijskom derbiju igrat će Borac i Laktaši. Cilj domaćih u okršaju sa "fenjerašem" potpuno je jasan - pobjeda. Ako osvoje kompletan plijen, a Široki Brijeg kiksa u Istočnom Sarajevu, Banjalučani bi mogli preuzeti i lidersku poziciju. Otežavajuća okolnost za Borac može biti činjenica da je tim potpuno redizajniran.

Klub su između ostalih napustili: trener Stojnić, Vranješ, Bilbija, Starčević, Ljubojević…Stiglo je i nekoliko igrača iz Srbije, kao i trener Zoran Marić iz Vojvodine i Vule Trivunović.

Iako su Laktaši "zakucani" na dno tabele, nisu se odrekli premijerligaških ambicija. Obećavaju borbu za "goli život" do posljednje minute. I današnji duel ocjenjuju kao jedan od krucijalnih, a koliko su ozbiljno shvatili nastavak pokazuje dugi niz pojačanja koja su doveli: trener Tomas Geiss, Bojan Šejić Goran Popović (Famos), Saša Zečević (Orašje), Aleksandar Vasić (Drina Zvornik), Denis Sari (Vancipor, Turska), Levent Pier Novi (Hatof, Njemačka), Pari Alpenrendzi (Ankaraspor, Turska), Dušan Radivojević (Radnički Kragujevac, Srbija), Luboa Mukadikada Arven Junior (Kamerun), Dejan Kosić (Župa), Darko Ljubojević (Borac, Banja Luka), Siniša Gagula (Borac, Banja Luka), Vladan Grujić (Mos, Norveška), Zoran Novaković ( Hrvatska), Goran Stojković (Napredak), Zdravko Šaraba (Dinamo Minsk, Ukrajina) i Vladan Kujundžić (Modriča Maxima).

U posljednjem paru današnjih dvoboja sastaju se Rudar i Leotar. Oba tima su u sredini tabele. Prijedorčani ulaze sa željom ostvariti pobjedu, te eventualnim kiksom Modriče, skočiti na sedmo mjesto. Naravno to nalaže apsolutnu ozbiljnost. Dres Rudara u proljetnom dijelu nosit će Drljača i Džafić koji su stigli iz Laktaša.

Suparnik iz Trebinja također je imao promjena u igračkom kadru, kao i na samoj klupi. Naime, Sredojevića je naslijedio Goran Skakić.

Parovi i satnica

Subota:

Sloboda – Sarajevo 14.30 sati Željezničar – Čelik 17.30 Travnik – Velež 14.30 sati Modriča Maksima – Olimpik 14.30 sati Borac – Laktaši 14.30 sati Rudar Prijedor – Leotar 14.30 sati

Nedjelja:

Slavija – Široki Brijeg 14.30 Zrinjski – Zvijezda 14.30

Tabela:

  1. Široki Brijeg 15 10 2 3 27:12 32
  2. Borac 15 10 1 4 20:9 31
  3. Sarajevo 15 8 4 3 21:14 28
  4. Velež 15 8 3 4 27:13 27
  5. Željezničar 15 7 4 4 19:13 25
  6. Zrinjski 15 7 4 4 23:19 25
  7. Leotar 15 7 1 7 14:19 22
  8. Modriča 15 6 3 6 24:25 21
  9. Rudar 15 6 2 7 14:14 20
  10. Olimpik 15 5 4 6 15:23 19
  11. Travnik 15 5 3 7 21:22 18
  12. Zvijezda 15 5 2 8 15:25 17
  13. Slavija 15 4 4 7 14:17 16
  14. Čelik 15 4 3 8 14:17 15
  15. Sloboda 15 4 2 9 10:23 14
  16. Laktaši 15 2 2 11 15:28 8