Gostovanje na Koševu
47

Slišković: Sarajevo je nezasluženo ispalo u Evropi, ali mi dolazimo po pobjedu

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ovog vikenda kreće Premijer liga, a aktuelni prvak Zrinjski iz Mostara gostuje na Koševu kod Sarajeva. Tim povodom mostarski tim je održao konferenciju za medije, a Blaž Slišković govorio je o protivniku u prvom kolu, šansama u ovoj sezoni, igračkoj križaljci, ali i psihološkom teretu koji njegovi igrači nose iz evropskih utakmica i poraza sa Mariborom.

Trener Zrinjskog Blaž Slišković smatra da neće biti problem vratiti ekipu nakon dvije utakmice protiv Maribora i ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka jer je njegova ekipa pokazala da se može nositi s timovima koji su prije nekoliko godina igrali protiv Chelseaja, Schalkea i drugih evropskih velikana.

"I prije Maribora smo rekli da je prvo koncentracija usmjerena na evropske utakmice, ali da se poslije okrećemo prvenstvu i to ćemo i uraditi. Vjerujem da će se igrači lako 'prekontati' i vratiti u našu zbilju, a to je prvenstvo gdje su ambicije šampionske kao i u prošloj sezoni te to treba naznačiti već u prvoj utakmici", kazao je u uvodu trener Slišković.

Slišković je za gostovanje na Koševu najavio otvorenu igru te cilj da se vrati u Mostar najmanje neporažen. Ideja njegove ekipe nikad nije igrati na bod, već napadački te tek tada očekuje pozitivan rezultat.

Aktuelni prvak naše zemlje u proteklom periodu imao je niz kadrovskih promjena za koje je Slišković kazao da su bile iznuđene.

"Hrvoje Barišić je tu bio već nekoliko dana i na njega smo znali da možemo računati, nakon odlaska Kajkuta morali smo hitno reagovati i pokušati naći adekvatnu zamjenu, jer smo ostali samo na Mrkajiću, a prvenstvo se primaklo", kazao je popularni Baka, očekujući od dva nova igrača podizanje kvaliteta igre mostarskog sastava te iskazujući zadovoljstvo svim do sada dovedenim igračima.

Kao konkurenciju za šampionsku titulu u novoj sezoni Slišković je izdvojio ekipu Širokog koja je u evropskim utakmicama pokazala kvalitet te dva sarajevska kluba, kao i mogućnost da se u tu borbu uključi i nekih od novih klubova.

"Zašto ne bismo bili prvi u historiji bh. fudbala sa osvojene tri titule u nizu, to je motiv za nas, kao što smo prošle sezone igrali da potvrdimo raniji naslov. Sigurno je to jedan veći motiv za nas, jer ako nemaš taj sportski motiv sve ostalo pada u vodu", rezimirao je Slišković.

Trener Zrinjskog je odbacio tezu da su naši klubovi lošiji jer su ih napustili neki od najboljih igrača. Došli su, kazao je, neki mlađi, motiviraniji, a možda su ovi kao npr. Duljević u Sarajevu, koji je možda jedva čekao da ode.

"Gledao sam obje utakmice Sarajeva u Evropi i prema onom što sam vidio mislim da su nezasluženo ispali jer je razlika u kvalitetu na strani Sarajeva ogromna. Sarajevo je zadržalo stil igre kao i ranije", kazao je Slišković.

Trener Zrinjskog nagovijestio je moguće odlaske golmana Pirića i štopera Kataneca, a derbi na Koševu počinje u nedjelju od 19 sati.