Nakon poraza od Želje
9

Slišković: Protiv Čelika imperativ pobjede, ograničenje broja stranaca loše po nogomet

Piše: R. D.
Mostarski Zrinjski u subotu igra utakmicu 15. kola Premijer lige BiH protiv Čelika iz Zenice, a utakmicu je na redovnoj koferenciji za medije najavio trener Plemića Blaž Slišković. Osvrnuo se posebno na zahtjeve susreta, a dotakao se pitanja broja stranaca u ligi.

Slišković je uvodu kazao da nakon "neplaniranog" poraza protiv Željezničara, utakmicu s Čelikom dočekuje sa zebnjom.

"Svi smo svjesni toga da nam se ne smije dogoditi novi kiks. Respektujemo Čelik i njihove rezultate, ali imperativ pobjede se nameće kao jedino rješenje. Vjerujem da smo psihološki predvladali krizu koju izazove poraz te da ćemo u utakmicu s Čelikom ući s željom da je riješimo u našu korist", izjavio je Baka.

Konstatovao je da samo pobjeda ostavlja ekipu u utrci za prvaka te dodao kako vjeruje da njegovi igrači imaju svijest oko toga.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Već dugo je problem izostanak Pezera, a stalni kartonirani igrači u sredini terena nam taj dio igre najviše dovode u pitanje. Vezni red je duša i srce svake ekipe, a to smo vidjeli i protiv Želje, gdje je njihov srednji red odradio zadatak. Mi smo tu utakmicu izgubili na sredini terena", ocijenio je Slišković, kazavši i da nije više problem realizacije jer srednji red ne stvara dovoljno prilika.

Kazao je kako Zrinjskom, a posebno njemu kao treneru, problem predstavlja ograničenje o četiri dopuštena strana igrača.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ne znam šta donosi to ograničenje, posebno kad se vide primjeri zemljalja u regionu. Rezon da se forsiraju mladi, domaći igrači je loš. Ako u ekipi imate pet mladih dobrih igrača, logično je da ćete zanemariti strance i staviti domaće. Ovdje te prisiljavaju, a ništa se ne dobija, ni kvalitet klubova, ni igre. Dinamo imao devet stranaca pa gledajte dokle je došao u Evropskoj ligi. Ne znam koje usijane glave kroje ta pravila kod nas, najmanje se pitamo mi koji znamo nešto o nogometu", kazao je Baka.

Sastav za sutrašnju utakmicu nije otkrio, kazao je samo da i pored nekih lošijih reakcija zadnja linija ostaje sigurna, osim dvojbe na desnoj strani za koju konkurišu Galić i Kadušić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Važno je da u sredini terena imamo igrače koji mogu stati na loptu i smanjiti mogućnost napada Čelika. Kod gostiju je primjetan izostanak Salčinovića i Adilovića jer znamo sve o njihovim kvalitetama, ali imaju u napadu oni kvalitete da to nadoknade. Igrač s klupe, željan dokazivanja, nekad bude posebna opasnost", izjavio je Slišković

Utakmica Zrinjskog i Čelika zakazana je na Stadionu Bijeli Brijeg u subotu od 16 sati.