Kritikovao novinare
129

Slišković o slučaju "GOŠK": Prvi penal je bio očigledan, a drugi donekle poklonjen

Piše: D. B.
Blaž Slišković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Blaž Slišković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Utakmica 19. kola Premijer lige BiH i pobjeda Zrinjskog nad GOŠK-om u kojoj su dosuđena dva penala za Plemiće još uvijek je tema u bh. nogometu, a o njoj je ponovo govorio trener mostarskog kluba Blaž Slišković.

Bh. mediji su pisali o kontroverznim penalima, a sudijski ekspert Boro Elčić je istakao da se radi o sudijskoj greški. To očigledno smatraju i u Nogometnom savezu BiH, jer je Komisija za suđenje suspendovala sudiju Emira Spahalića na toj utakmici. Slišković i dalje smatra da je prvi penal bio očigledan, a da je drugi "donekle poklonjen". Dodao je da mu smetaju izvještaji novinara napisani bez analize, kao i to što se nije pisalo o igranju rukom igrača GOŠK-a pri postizanju pogotka. Također, kritikovao je svoje igrače.

"Gledao sam utakmicu dva puta. Ne treba zanemariti činjenicu da smo mi protiv GOŠK-a imali nekoliko 'mrtvih' prilika, imali su ih Bilbija, Filipović, Jamak i Handžić. To niko nije primijetio, jer se baci u zaborav zbog dva jedanaesterca koja su navodno sumnjiva. Treba analizirati cijelu utakmicu, vi pogledate dva penala i donesete zaključak na osnovu toga. Niko od vas nije pogledao cijelu utakmicu, a napišete izvještaje automatski nakon utakmice. Ne pogledate je li ili nije bio penal jer redakciji morate poslati izvještaj. Pišete o dva smiješna jedanaesterca i slično. Sačekajte malo pa pogledajte. Smeta mi što niko nije spomenuo igranje rukom GOŠK-ovog igrača kod prvog gola, zašto to niko nije napisao? Ja sam za to da se piše objektivno i realno, Zrinjski nije igrao ni 10 posto kako može, donekle je poklonjen drugi jedanaesterac, a prvi je bio očigledan. Treba biti objektivan, navedite i očigledne stvari", izjavio je Slišković.

Opravdanja za ekipu Zrinjskog nije tražio, nego je kritikovao manjak zalaganja igrača, od kapitena Stojkića pa do napadača Handžića.

"Ne tražim opravdanje za igrače i sebe, to je bila katastrofa i trebamo se stidjeti toga protiv protivnika koji se bori za opstanak, a koji dođe ovdje i dvaput vodi. Protiv Čelika smo se vratili bez mrlje. Momci su podbacili, treba ih kritikovati, što sam učinio. Ali protiv GOŠK-a je bilo dobrih stvari, ne možemo reći da nismo stvorili četiri prilike, iako je to nedovoljno, moramo stvoriti 15. Hajrulahović je ušao i napravio dva konkretna pasa, za 15 ili 20 minuta je pokazao više nego neki za cijelu utakmicu. Zrinjski je jednostavno loše ušao u utakmicu, počevši od kapitena koji nije pretrčao 300 metara. Handžić je od 12 duela izgubio 11, ne treba tražiti opravdanja, to je tako. Nema opravdanja, teške noge i pripreme. Teške su noge, ali se mora pokazat volja", rekao je trener Zrinjskog.

Još jednom je istakao da penali, prema njegovom mišljenju, nisu izmišljeni, a uputio je i kritike predstavnicima medija koji su bili na današnjoj konferenciji za medije.

"Nije istina da su penali izmišljeni, Željo je ovdje došao u prošlom prvenstvu i tada nam nisu dosuđena dva penala. Niko tada nije digao buku. Sad ispada da smo ekipa koja zahvaljujući sudijama osvaja prvenstvo. Jedva sarajevski mediji dočekaju da ovdje tako napišemo pa da nas udaraju. Ispada da jedva dočekate nešto loše u Zrinjskom pa da napišete. Morate nam pomoći. Nijednom igraču nije bilo lako pročitati da su bodovi osvojeni na račun sudija", završio je Slišković.