Brutalno iskren
39

Slišković: Nemam ništa protiv sudija, ali bolje poznajem pravila od pola njih

Piše: R. D.
Blaž Slišković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Blaž Slišković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj konferenciji za medije Blaž Slišković održao je na kraju i poduži monolog o stanju u našem fudbalu, problemima, svojim istupima, nejednakim kriterijima kod suđenja i kažnjavanja.

"Smatram da je ono što sam rekao u Banjoj Luci takvo da nikog nisam prozvao. Kazao sam da je nazvao neko iz Sarajeva, nisam kazao Savez. Iz Sarajeva se može nazvati iz kafane, iz Istočnog Sarajeva, iz Holiday Inna... Ako sad sebe neko prepozna u tome pa me kazni, jer misli da se radi o ljudima iz Saveza, onda je to njihov problem", izjavio je Slišković.

"Kazao sam da je sudija razgovarao s nekim iz Sarajeva, ne vidim da sam nekog prozvao, uvrijedio... Ovo što sam rekao poslije utakmice sa Željezničarom, ni tu nikog nisam prozvao. Ja sam rekao nekome rastu stomaci, jedu, piju... Jesam li ja rekao kome? Nisam. Rekao sam jedu, piju, ništa ne rade. Ako se prepoznaju u tome, neka me kazne doživotno. Ja sam samo komentarisao glavnog sudiju", ponovio je Slišković.

Slišković je dosta vremena posvetio komentarisanju odluke sudija, komentare na odluke i koga sve i kako savez kažnjava.

"Ja sam u fudbalu četrdeset godina pa znam šta je to. Ispilili su se sada i znaju sve o fudbalu, pa ja znam bolje sudijska pravila nego pola njih što sude. Moj pokojni otac je bio sudija, od osamnaeste godine pratim sve. Nemam ja ništa protiv njih. I mi griješimo, i Englezi griješe, najbolje sudije", kazao je emotivno Slišković.

Problematizirao je kriterije, da se kod kažnjavanja bude prema nekom blag, a prema nekom oštar.

"Ne gledaju se podjednako greške, nekome se progleda... I dok se to ne popravi bit će nam ovako, skandali, šta se sve dešava na terenima. Bez sudija nema ništa, moraju i oni iz dana u dan napredovati. Kao što treneri i fudbaleri napreduju", pričao je Baka.

"Kakva nam je država, takav nam je i sport", nastavio je emotivno Slišković.

"I tu nema smisla više se ni trošit, samo mi je žao dići ruke od ovoga. Ne treba mene niko prozivati, dobro se zna ko sam i šta sam. Prvi sam 1992. nosio traku reprezentacije BiH i bio kapiten i Sušiću i Baždareviću u Koblenzu. Iz Pescare sam dolazio o svom trošku, a gdje su tada bili ovi ljudi što mene sada kažnjavaju? Bio sam selektor, otišao raditi u Sarajevo 2000., kad nije bilo pojmljivo. Samo su političari išli, njima nije smetalo, a mene su prozivali što idem u muslimanski dio. Mene je interesirao uspjeh reprezentacije jer sam se smatrao i danas smatram građaninom Bosne i Hercegovine. Ja sam ovdje rođen i ovo je moja država, bez obzira na nacionalnost", nastavio je Baka.

Kazao je i kako nikad nije rekao da ima rezervnu državu, ovo je njegova, tu traži svoj napredak.

"Svojim izjavama tražim pomak u fudbalu, ne može nas vaditi samo reprezentacija. Nestat će džeka, pjanića i lulića, odakle ćemo crpiti igrače nego iz domaćih klubova. Nema više onih koji su se prije dvadeset godina rodili u Metzu ili Frankfurtu. Ovdje se trebamo organizirati i crpiti talente. Sramota je da dvadeset godina u Mostaru nema igrača koji je kvalitet Bajevića, Marića, Hadžiabdića ili pokojnog Matijevića, šta smo napravili?", zapitao se na kraju legendarni Baka.