Ljekari savjetuju
0

Slijede još tri El Clasica, čuvajte srce!

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva ljuta rivala Barcelona i Real susrest će se još tri puta u narednih 15 dana. Vrijeme je El Clasica i stoga su španski ljekari ozbiljno savjetovali građanstvu da pokušaju izbjeći emocionalni stres i da se čuvaju kako bi izbjegli srčane probleme.

Protekle subote na Santiago Bernabeu susreli su se Barcelona i Real Madrid. Utakmica za titulu španskog prvaka završena je neriješeno, 1:1, te je vodeća Barca i korak bliže tituli. U srijedu dva velikana igraju finale Kupa kralja, a zatim i dvije utakmice u polufinalu Lige prvaka.

Četiri El Clasica u samo 20 dana donose veliki stres Špancima. Tamošnje društvo kardiologa izdalo je upozorenje u kojem se navodi da je moguć povećan broj srčanih udara tokom narednih 15 dana, jer utakmice između Barcelone i Real Madrida sa sobom donose stres i jako emocionalno opterećenje.

U upozorenju se navodi da je povećan rizik od srčanih napada i ostalih srčanih problema tokom utakmica između dva velika rivala.

Ljekari tvrde da se u trenucima emocionalnog stresa, koji se javlja i tokom gledanja utakmice, proizvodnja adrenalina povećava, zbog čega srce počinje jače i brže da lupa, te se arterije sužavaju.

Povećan rizik od srčanih problema, prema navodima španskog društva kardiologa, je tokom odlučujućih utakmica ili kada se takve utakmice odigravaju često u kratkom periodu.

U saopćenju kardiologa se navode i podaci da je 2006. godine tokom Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj broj muškaraca sa srčanim problemima povećan za 300 posto, a broj žena sa srčanim manama udvostručen tokom nastupa njemačke nacionalne selekcije.

"Uvijek postoji napetost kada igraju Real i Barca, a pogotovo tokom odlučujućih utakmica. Brojne studije su pokazale da krajnji rezultat nije toliko bitan, jer emocije se iskazuju tokom igre. Dramatičan finiš, penal u posljednjoj sekundi ili gol na samom kraju utakmice su situacije koje dovode do srčanog udara", kazao je ljekar Julian Villacastin, prenose španski mediji.

On je dodao da su najrizičnija grupa dijabetičari, pušači, osobe s povišenim holesterolom, pretile osobe i hronični srčani bolesnici.