Lažni agent
63

Slavni engleski klub bi mogao biti kažnjen zbog transfera od prije 15 godina

N. M.
Defoe u dresu Tottenhama (Foto: EPA-EFE)
Defoe u dresu Tottenhama (Foto: EPA-EFE)
Samo nekoliko dana nakon što je Evertonu oduzeto deset bodova zbog kršenja finansijskog pravilnika sa sličnom kaznom bi se mogao suočiti i londonski Tottenham.

Kako danas piše Times, Tottenham bi trebao biti kažnjen zbog transfera svog legendarnog nogometaša Jermainea Defoea iz januara 2008. godine, u kojem je učestvovao nelicencirani agent Mitchell Thomas.

Defoe je prije skoro 16 godina iz Tottenhama prešao u Portsmouth u za 9,3 miliona eura, a tek je sada otkriveno da su Pijetlovi tad imali posla s Thomasom, koji je radio na transferu.

Zbog toga je Nogometna asocijacija Engleske spremna preispitati sve što se dešavalo u januaru 2008. godine, pregledat će se dokazi i izvjesno je da će konsekvence snositi sve tri strane uključene u transfer - Tottenham, Portsmouth i Defoe.

Interesantno je i da se Defoe već u januaru 2009. godine iz Portsmoutha vratio u Tottenham za čak 16,4 miliona eura te je tako londonski klub na njemu izgubio oko 7 miliona eura za manje od godinu.

Zbog identične situacije s nelicenciranim agentom je prije nekoliko godina s deset oduzetih bodova kažnjen Luton, današnji član Premiershipa.

Defoe je dres Tottenhama nosio čak 361 put, postigao je 140 golova i upisao 31 asistenciju. Skupio je i 57 nastupa i 20 golova za reprezentaciju Engleske.

Trenutno je Tottenham četvrtoplasirani tim na tabeli Premiershipa s 26 bodova, a oduzimanje istih bi mu nanijelo težak udarac u borbi za plasman u evropska takmičenja.