Oštar start
0

Slavljenici i pad kriminalaca u N/FS BiH

Piše: Bakir Tiro
Zavjesa na fudbalsku sezonu u Bosni i Hercegovini samo što nije spuštena. Dramatična predstava, ne bude li ne daj Bože kakvog novog belaja, bit će okončana sretnim završetkom.

Sigurno je da smo poslije izglasavanja Statuta Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH izbjegli sportsku katastrofu. Suspenzija će nam biti ukinuta, tako da bh. reprezentacije i klubovi više neće biti izolovani od ostatka svijeta. U ovom trenutku to je najvažnije.

Normalni dobili bitku, ne i rat

Zasluge za spašavanje našeg fudbala pripadaju Komitetu za normalizaciju. Predvođeni velikim Ivicom Osimom uspjeli su uvjeriti FIFA-u i UEFA-u na popuštanje. Koliko je to dobro vrijeme će pokazati? Nije sve idealno, ali pomaci su napravljeni. Naš Savez do kraja godine dobit će predsjednika u četverogodišnjem mandatu. U N/FS BiH i dalje će se odlučivati složenim sistemom glasanja, da ne kažemo politički kroz nacionalne torove. No, to je još naša svakodnevnica.

I pored brojnih ustupaka koje su napravili kako bi Statut bio usvojen, FIFA i UEFA kroz novi "fudbalski ustav" ove zemlje napravili se krucijalni potez. Na osnovu novog Statuta, ubuduće u N/FS BiH nijednu od funkcija neće moći obavljati osoba protiv koje se vodi krivični postupak pred bilo kojim sudom u BiH. Dakle, kriminalcima je odzvonilo, barem, što tiče javnog rada u Savezu. Iz fudbala uopće morat će ih tjerati prvi predsjednik i novoizabrani članovi Izvršnog odbora. Pozitivna stvar je i što će se fudbalski izbori provesti po novom Statutu, od kantonalnih i područnih, preko entitetskog do državne nacionalne asocijacije. Prilika da sa najniže instance vlasti naši proslavljeni igrači i sportski radnici pokušaju doći do fudbalske vlade BiH. Neće im biti ni malo lako, jer će sigurno za protukandidate imati moćnike kojima vjetar u leđa daje aktuelna politika. Konkretno, Komitet za normalizaciju N/FS BiH dobio je bitku, ali ne i rat. Borba za oslobođenje bh. fudbala predstoji im do 31. decembra ove godine, do kada se mora održati Izborna skupština Saveza.

Svi zadovoljni i zadovoljeni

Finiš sezone, koju zbog suspenzije nikada nećemo zaboraviti, i prije kraja šampionata dao je odgovore na sva pitanja u Premijer ligi i Kupu BiH. Borac se prošetao kroz društvo najboljih. Banjalučani su trijumfalno protutnjali kroz BiH i sasvim zasluženo prvi put u historiji kluba osvojili titulu državnog prvaka.

Trofej pobjednika Kupa u narednih godinu dana stanovat će na sarajevskoj Grbavici. Željo je demolirao Čelik u uzavreloj Zenici. Na putu do slavlja ekipa trenera Amara Osima isprašila je i šampiona. Stoga, i pehar namijenjen pobjedniku najmasovnijeg takmičenja stigao je u prave ruke.

U revanšu finala ambijent na stadionu "Bilino polje" bio je za poželjeti. Vratio je nadu u bolje dane bh. fudbala. Još da nije bilo bespotrebnih tenzija i netrpeljivosti između Zenice i Sarajeva...

U globalu, analizirajući sezonu u cijelosti apsolutno se može reći da je bila regularnija nego li prethodne. Gosti su osvajali bodove, sudije pravile probleme, ali puno manje no lani i ranijih godina. Da li je sve bilo slučajno? Ne bih rekao. Za samo nekoliko mjeseci, koliko fudbalom i na ovom tlu upravljaju ljudi iz struke, na stadionima u BiH vidjeli smo ono o čemu smo maštali u bliskoj prošlosti.

Na koncu, prije spuštanja zavjesa na fudbalsku predstavu u BiH, Banja Luka i Sarajevo slave zbog osvojenih trofeja. Pjeva i Široki Brijeg zbog plasmana u Evropu.
Manje, više svi su zadovoljni i zadovoljeni.