Nogomet
22

Slaven Novoselac: Jači smo od Francuza, imamo ekipu za dobre rezultate

Piše: D. B.
Reprezentacija BiH u futsalu okupila se u nedjelju u vogošćanskom hotelu "Park", koji je njihova baza tokom priprema za prijateljske utakmice protiv Francuske.
Slaven Novoselac (Foto: Klix.ba)
Slaven Novoselac (Foto: Klix.ba)
"Ovo nam je prvo okupljanje nakon više od godinu dana, od baraža sa Holandijom prošlog septembra. Malo je podmlađen sastav, novi momci su se odlično uklopili i prema mom mišljenju imamo dovoljan broj igrača za kvalitetne treninge, a nadam se i za pozitivne rezultate u ovim prijateljskim utakmicama", izjavio je Slaven Novoselac za portal Klix.ba.

Njegov brat Dražen nije dobio poziv zbog povrede.

"Dražen je imao nezgodu nedavno i prisilno je odmarao više od 20 dana. Tek nedavno je počeo s treninzima, tako da nije u takmičarskoj formi u ovom trenutku. Zbog toga nije s nama", rekao je bh. malonogometni majstor.

Reprezentaciju BiH u futsalu očekuju dvije prijateljske utakmice protiv reprezentacije Francuske. Prva se igra večeras u 18 sati u dvorani "Ramiz Salčin" u Sarajevu, a druga sutra također u 18 sati u Vogošći.

"Francuzi su nekoliko mjesta ispod nas i po FIFA-inom i po UEFA-inom rankingu. Objektivno, mislim da smo jači, ali nijedan protivnik nije lagan. Vidimo da se u posljednje vrijeme u futsalu kvalitet polako izjednačava. Protiv svakog se mora maksimalno ozbiljno igrati ako se želi pozitivan rezultat", kazao je Novoselac.

U martu naredne godine će naši malonogometni Zmajevi započeti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će se održati u Beogradu.

"Kvalifikacije za EP počinju u martu i do tad ćemo odigrati nekoliko prijateljskih utakmica. Vjerujem da ćemo ih kvalitetno odraditi i spremni dočekati Rusiju, Holandiju, Latviju ili Englesku u Sarajevu. Bit ćemo domaćini grupe, pa se nadam da ćemo iskoristiti prednost domaće dvorane. Pobjednici iz sedam grupa idu direktno na EP, a drugoplasirani i najbolji trećeplasirani idu u baraž. Mi se nadamo barem drugom mjestu i baražu, s obzirom na činjenicu da su Rusi izraziti favoriti u našoj grupi", izjavio je naš reprezentativac u futsalu.

On je nedavno pronašao novi klub, a to je bugarska Grand Pro Varna.

"U Futsal Cupu smo prošli elitnu rundu i od 20 do 23. novembra ćemo biti u Lisabonu i nastupati u grupi sa Sportingom (Portugal), Inter Movistarom (Španija) i Charleroijem (Belgija). Samo pobjednik iz grupe ide dalje, tako da su nam male šanse, jer su Sporting i Inter među najboljim evropskim ekipama te imaju milionske budžete i fenomenalne igrače. Tamičenje u bugarskom prvenstvu je tek počelo, odigrano je jedno kolo, koje sam propustio zbog reprezentativnog okupljanja. Nakon 'misije Francuska' se vraćam u Varnu i priključujem ekipi", završio je Novoselac.