Zvanično
66

Skupština NK Čelik otvorila vrata investitoru iz Turske

Piše: E. M.
Prekinuta Skupština NK Čelik o ulasku investitora nastavljena je danas u velikoj sali Gradske uprave u Zenici, a članovi su većinom glasova izglasali ulazak investitora u NK Čelik čime je zvanično, na radost navijača i simpatizera, završena višemjesečna priča o boljem Čeliku i investitorima iz Turske.

Nakon usvajanja dnevnog reda članovi Skupštine NK Čelik prisutnima se ispred Nadzornog odbora NK Čelik obratio Tarik Hadžimahmutović koji je pojasnio zbog čega je došlo do prekida Skupštine.

"Klub je angažovao stručnu osobu, Gorana Bojanovića koji je u zadnjim pregovorima učestvovao kao ovlašteni predstavnik kluba i koji je osigurao sve potrebne papire za današnji dnevni red kako bi sve bilo pravilno i jasno", rekao je Hadžimahmutović.

Bojanović je izjavio da su se pojavile neke pravne prepreke te da je potrebno izvršiti izmjenu Statuta po kojem NK Čelik trenutno posluje te da će nakon toga biti otvorena vrata investitoru čime bi bili ispunjeni njegovi zahtjevi.

"Nužno je bilo da investitor ima 70 posto upravljačkih prava, a NK Čelik i grad Zenica su prihvatili ovu raspodjelu. Oni zadovoljavaju minimum interesa osnivača NK Čelik, a obaveze investitora su jake i omogućavaju buran razvoj NK Čelika. Vjerujem da je to dovoljan motiv da izglasate izmjene i dopune", izjavio je Bojanović.

Na pregovorima je dogovoreno da 70 posto upravljačkih prava pripada investitoru, 5 posto Gradu Zenici, 5 posto NK Čelik te 20 posto klupskim povjeriocima.

Većinom glasova odluka o raspodjeli upravljačkih tijela je usvojena sa 100 glasova "za" i pet glasova "protiv".

U nastavku Skupštine usvojene su i izmjene Statuta koje bi omogućile ulazak investitora prema predviđenom modelu shodno pozitivnom zakonodavstvu BiH i FBiH te Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Udruženja Nogometni klub Čelik.

Posljednja stepenica da bi investitor preuzeo NK Čelik su povjerioci koji bi trebali potpisati ugovor kojim bi svoja dugovanja prebacili u dio od 20 posto upravljačkih tijela namijenjenih klupskim povjeriocima i 30 upisanih osoba kao osnivači NK Čelik koji trebaju potpisati izjavu kojom predaju svoja upravljačka prava investitoru.

Na kraju Skupštine NK Čelik Bojanović je dao završne riječi o potpisivanju Protokola između investitora Olgun Aydina HAN Group, NK Čelik i Grada Zenice te je Skupština na kraju odobrila potpisivanje protokola i omogućila dalje poslovanje NK Čelika.