Nevjerovatno
16

Skupocjena statua Harryja Kanea zbog bizarnog propusta godinama stoji u skladištu

D. P.
BBC-jeva ilustracija statue
BBC-jeva ilustracija statue
Statua najboljeg strijelca u historiji reprezentacije Engleske Harryja Kanea godinama stoji u skladištu nakon bizarnih propusta vlasti u sjeveroistočnom Londonu.

Vijeće Waltham Foresta 2019. godine odobrilo je 8.400 eura za izradu skuplture nogometaša rođenog u Chingfordu. Upravo u ovom mjestu trebala se nalaziti njegova statua, ali je zbog nevjerovatnog poteza vlasti ona godinama u skladištu.

Naime, vijeće Chingforda godinama ne može pronaći mjesto za nju. Vijećnici Chingforda Emma Best i Roy Berg odobrili su projekt i finansije, a plan je bio da se kip postavi na peron autobuske stanice Chingford.

Međutim, njihov prijedlog je odbijen nakon što je okarakterisan kao "nesiguran" u procjeni rizika koju je provelo javno preduzeće "Transport for London".

Iz razloga koji su nejasni, dvoje vijećnika je odustalo od druge lokacije u parku Ridgeway. Vijećnica Berg naglasila je kako je provela "sate i sate" pokušavajući dogovoriti lokaciju statue.

Berg nije željela BBC-ju dostaviti fotografiju i izgled statue, tako da je slika na vrhu članka ilustracija koju je BBC priredio. Istovremeno, oglasio se i čelnik Kaneove PR ekipe.

"Stvarno smo uzbuđeni i nadamo se da će kip biti otkriven u narednim mjesecima. Posebno s obzirom na to da je Harry najbolji strijelac Engleske i Tottenhama svih vremena. To je ono što zaslužuje", rekao je Kaneov glasnogovornik.

Trevor Calver, koji je razotkrio cijelu priču o statui, ističe da je "cirkus" to što je umjetničko djelo već godinama u skladištu.