Grupe C, E I F
1

Škotska remizirala s Engleskom, Danci upisali važnu pobjedu

Piše: E. I.
Foto: EPA
Foto: EPA
Odigrane su četiri utakmice 6. kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji.

Azerbejdžan – Sjeverna Irska 0:1

U grupi C Azerbejdžan je odmjerio snage sa Sjevernom Irskom, a krajnji rezultat bio je 0:1.

Obje selekcije vode bitku za drugu poziciju, jer je lider nedokučiva Njemačka koja iz pet utakmica ima isto toliko pobjeda. Prije ovoga dvoboja Azerbejdžan je imao 7, a Sjeverna Irska 10 bodova. Domaći su imali namjeru da se osvojanjem kompletnog plijena poravnaju na tabeli sa današnjim rivalom. Iako su domaći u prvih 45 minuta imali više prilika, na odmor se otišlo sa nepopularnim rezultatom 0:0. U nastavku su gosti preko Dallasa u 90. minuti stigli do krucijalne pobjede.

Kazahstan – Danska 1:3

U grupi E posljednjeplasiranom Kazahstanu na megdan je stigla Danska koja teži da se domogne drugog mjesta na kraju kvalifikacija. Vikinzima je trijumf bio prijeko potreban pa su se tako postavili na terenu. U vodstvo je Danska došla u 27. minuti preko Joergensena. Domaći su u 43. minuti ostali s igračem manje jer je Islamkhan dobio crveni karton. Minimalnim vodstvom Danaca otišlo se na odmor. Eriksen u 51. minuti udvostručio vodstvo sa jedanaest metara. No, domaći su u 76. minuti preko Kuata smanjili na 2:1. Ipak, u 81. minuti Dolberg postiže treći gol za goste. Danci su došli do cilja, osvojili su tri boda.

Škotska- Engleska 2:2, Slovenija – Malta 2:0

U grupi F odigrane su dva meča. Lideri grupe, ekipa Engleska gostovala je u Glasgowu i odigrala rezultatom 2:2. Domaći su bili pod imperativom pobjede kako bi se približili drugom mjestu koje vodi u baraž. Nakon prvog poluvremena nije bilo golova.

Igrao se 51. minut kada su gosti preko Livermora pogodili stativu. Inicijativa se isplatila u 70. minuti kada je Alex Oxlade-Chamberlain goste doveo u vodstvo. Nakon primljenog gola domaći pokušavaju doći do poravnanja. Uspjeli su u 87. minuti kada je Griffiths pogodio iz slobodnog udarca. Samo tri minute poslije isti igrač pogađa za 2:1 ponovo iz slobodnog udarca za veliko slavlje domaćih navijača. Ipak, u sudijskoj nadoknadi bod Englezima osigurava Kane.

Slovencima je u Ljubljanu na noge stigla reprezentacija Malte koja je posljednja na tabeli. Domaći su bili pod imperativom osvajanja tri boda. Međutim, tek u 45. minuti golom Iličića stigli su do vodstva.

U nastavku su domaći kontrolisali utakmicu, a Novaković je u 84. minuti pogodio za konačnih 2:0. Važan trijumf Slovenaca.