Pozitivna priča
732

Škola fudbala Valter: Svijetli primjer omladinskog sporta u BiH

Piše: N. K.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Škola fudbala Valter krenula je s radom 2011. godine i do danas je kroz ovu školu prošlo više od 700 dječaka uzrasta od pet do 14 godina, a svojim radom i uspjesima postali su prepoznatljiv brend i svijetli primjer omladinskog sporta u BiH.

Valter je u proteklim godinama imao priliku igrati prijateljke utakmice s vršnjacima iz Rome, Sturma, Juventusa, Maribora i mnogih drugih klubova, a bili su i gosti naših reprezentativaca Miralema Pjanića, Edina Višće, Anela Hadžića…

“Naši dječaci imali su priliku upoznati i legendarnog Rominog kapitena Francesca Tottija, koji je bio na utakmici koju smo igrali protiv Vučice, za koju je nastupao njegov sin. Takmičimo se u kantonalnoj ligi u organizaciji Nogometnog saveza Kantona Sarajevo, koji je izuzetno dobro organizovan. Mogu reći i da imamo jako dobru saradnju s ljudima koji vode kantonalni savez - Mirom Pandžićem, Erminom Čolpom i Galibom Kulovcem”, rekao je Valterov prvi čovjek Adis Junuzović.

Podrška Dejana Stankovića i Miralema Pjanića

Ova Škola je organizator Valter Cupa koji se održao po prvi put ove godine za rođendan grada Sarajeva. Na turniru su nastupale respektabilne ekipe kao što su CSKA, Inter, Fenebahče, Crvena Zvezda, Dinamo Zagreb, Bursaspor, MTK Budimpešta...

“Podršku turniru dao je i Dejan Stanković, koji je bio u Sarajevu te dodijelio medalje i pehare pobjednicima. Moram napomenuti da je veliku podršku Valter Cupu pružio i Nogometni savez BiH na čelu s Dinom Begićem, Jasminom Bakovićem, Elmirom Pilavom i Ibrahimom Hasanbegovićem. Već se pripremamo za sljedeći turnir, a moram istaći da veliku podršku Valter Cupu daje i grad Sarajevo na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom, kao i FK Sarajevo. U pregovorima smo s velikim klubovima te uskoro očekujemo i njihovu potvrdu dolaska na drugi Valter Cup. Ovaj put bi trebali imati i ekipu iz Engleske, odnosno to će biti Chelsea”, kazao je Junuzović.

Valter je i partner akademije Asmira Begovića, koja je počela s radom u septembru, a dječaci ove škole imali su priliku upoznati i kapitena bh. reprezentacije Edina Džeku.

Nezaboravna iskustva tokom putovanja

“Za naše dječake to su nezaboravna iskustva i stvari koje će pamtiti za čitav život. Želimo da nauče i vide kako se naši momci ponašaju i van terena, bez obzira na slavu i sve što je oko njih. Pored utakmice koji su naši dječaci igrali s Juventusom u Torinu, imali su priliku biti i na stadionu na kojem igra Stara dama i gledati duel protiv SPAL-a. Veliki podršku radu škole daje i Pjanić. Često puta kažemo kako nama niko nije konkurencija. Svi rade lijepe stvari i bitno je da se djeca sklanjaju s ulice i da ih učimo nekim lijepim stvarima. Ukoliko neko Valter i vidi kao konkurenciju, to je samo njihov problem. Naša konkurencija je što veći osmijeh dječaka i radimo na tome da smo najbolji te će tako biti i u budućnosti”, poručio je Junuzović.

U Valteru radi šest trenera i trenera golmana na čelu s kordinatorom škole Adisom Behlulovićem. To su Adis Kapetanović, Nihad Buljugić, Sutko Pašukan, Haris Tafoli, Mirza Ohran te trener golmana Ibro Hodžić. Treninge dječaci obavljaju na terenima Zetre, gdje, kako kažu, imaju odlične uvjete i saradnju sa ZOI 84.

Priča škole fudbala Valter samo je jedna od pozitivnih u glavnom gradu BiH i državi, a svojom organizacijom sigurno mogu poslužiti kao pravi primjer ostalim klubovima i školama. To je pokazalo i nedavno profesionalno fotografisanje kompletnog kolektiva, koje je bilo na evropskom nivou.