Nogomet
60

Skaut FK Sarajevo za Klix.ba: U Njemačkoj su iznenađeni kvalitetom Bordo tima

Piše: Edin Isanović
Avdić sa Tomislavom Marićem, skautom Stuttgarta
Avdić sa Tomislavom Marićem, skautom Stuttgarta
Skaut FK Sarajevo Ermin Avdić boravio je prošle sedmice u Njemačkoj gdje je posmatrao utakmicu narednog protivnika Bordo tima u Evropskoj ligi - Borussije Monchengladbach i niželigaša Homburga.

Nakon dobro odrađenog posla prije mečeva sa Haugesundom i Atomitosom, Avdić je pokušao otkriti slabosti kluba koji dolazi iz zemlje aktuelnog svjetskog prvaka.

"Utakmicu sam gledao sa Tomislavom Marićem, skautom Stuttgarta, jer igraju prvo kolu Bundeslige sa Borussijom. Vrijednost igrača tima iz Monchengladbacha je 118 miliona, a Sarajeva šest miliona eura. Sve to pokazuje o kakvoj ekipi se radi. Na svim pozicijama imaju sjajne nogometaše. Kompaktni su u svim linijama, a igraju sistem 4-4-2. Najopasniji su Traore i Hahn. Izuzetno su brzi igrači. Motori ekipe su Xhaka i Nordtveit, jer od njih sve kreće. Impresionirali su mi njihovi navijači, došlo je 39 autobusa na gostujuću utakmicu", kaže Avdić za Klix.ba.

Dodaje kako su Nijemci disciplinovani, kako u odbrani, tako i u napadu.

"Imaju brzu tranziciju nakon osvojene lopte. Ipak, važno je da im ne igra Kruse, Kramer i Arango koji je izvodio sve prekide. No, daju nam veliki respekt. Saznao sam da su pregledali naše utakmice i da su iznenađeni da jedna ekipa iz BiH ima takav kvalitet", podvlači naš sagovornik.

Na kraju je izdvoijio i mane njemačkog tima.

"Borussia nije u takmičarskoj formi, a tim nije potpuno uigran. U pojedinim linijama došlo je nekoliko novih igrača i sigurno je da će trebati vremena da budu na očekivanom nivou. Mislim da im treba puno šansi da postignu pogodak. To sam zaključio nakon pogledanih osam utakmica. Također, pogotke često primaju nakon prekida i tu vidim našu veliku šansu", zaključio je Avdić.