Der Spiegel tvrdi
2

Skandal u FIFA-i: Procurili dokumenti koji dokazuju da su PSG i City prevarom izbjegli kaznu

Klix.ba
Michel Platini i Gianni Infantino (Foto: EPA-EFE)
Michel Platini i Gianni Infantino (Foto: EPA-EFE)
Veliki skandal koji bi iz temelja mogao uzdrmati evropski nogomet je na pomolu.

Naime, kako tvrdi njemački list Der Spiegel, procurili su dokumenti koji dokazuju da su PSG i Manchester City uspjeli na prevaru izbjeći kaznu za nepoštivanje finansijskog fair-playa (FFP), a u sve je uključen i sadašnji predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Dokumenti koji otkrivaju vjerovatno najveću prevaru u historiji evropskog nogometa nalaze se na čak 70 miliona stranica, tvrdi Der Spiegel.

UEFA je 2010. godine uvela FFP kako bi spriječila bogate klubove da suludo troše novce.

PSG i Manchester City su, uprkos velikim restrikcijama koje su nametnute FFP-om, ipak svake sezone trošili mnogo novca, no UEFA je uvijek isticala kako je "sve po zakonu".

Infantino, koji je prije mjesta prvog čovjeka FIFA-e obavljao funkciju generalnog sekretara UEFA-e, se zajedno sa nekadašnjim predsjednikom te organizacije Michelom Platinijem sastajao sa čelnicima PSG-a i Cityja "iza zatvorenih vrata".

Infatino i Platini su se nagodili sa bogatim šeicima da im UEFA "gleda kroz prste" kada je u pitanju kršenje FFP-a, a zauvrat su bogato nagrađivani. Navodno, i dodjeljivanje organizacije Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru je također bila jedna od tema tih sastanaka.