Iznenada prekinut
31

Skandal na čuvenom omladinskom nogometnom turniru, sarajevski tim zaustavljen na putu do trofeja

H. H.
Jedno od igrališta prekriveno smećem (Foto: orf.at)
Jedno od igrališta prekriveno smećem (Foto: orf.at)
Jedan od najvećih omladinskih nogometnih turnira na svijetu "Champions Trophy" koji se tokom vikenda održavao u austrijskom u St. Pöltenu pretvorio se u opći haos.

Zbog takvog epiloga posebno žale u Školi fudbala Bambinosi čiji su dječaci bili na dobrom putu da se bore za trofej u trenutku kada je takmičenje prekinuto.

"Champions trophy" - jedno od elitnijih tamičenja za nogometaše do 11 godina iznenada je prekinuto, sudije su otišle, a organizator nestao.

Mediji u regionu čak su prenijeli da su organizatori nestali s kotizacijom i da djeci nisu plaćena ni noćenje u hotelima, ali u Školi fudbala Bambinosi nisu imali takav problem.

"Mi nismo imali taj problem, ali ostaje velika žal zbog prekida turnira. Ostvarili smo četiri pobjede u grupi i prošli dalje, te smo se prema prikazanom mogli boriti za jednu od medalja. Nikome nije jasno šta se tačno desilo, spominjao se štrajk sudija i utakmice nije imao ko suditi. Također, nije bilo dovoljno golova na terenima na kojima se igralo, nije se znalo ko s kim igra, tako da su ekipe počele odustajati i turnir je prekinut, a neki timovi su nakon toga igrali revijalne utakmice", rekao je za Klix.ba Nermin Gogalić, trener omladinaca Bambinosa koji su pružili izvanredne igre u grupnoj fazi.

O kakvom turniru je riječ, najbolje govore imena klubova koji su učestvovali, poput Juventusa, Villarreala, Atletico Madrida, Benfice, Glasgow Rangersa, FC Kölna, Crvene zvezde ili Dinamo Zagreba.

"Prava je šteta što nismo odmjerili snage s nekim od tih klubova, ali drago nam je što smo stekli jedno veliko iskustvo koje će nam sigurno koristiti u daljem razvoju naših Bambinosa", dodao je Gogalić čija ekipa je u nokaut fazi trebala igrati protiv Glasgow Rangersa.

Pored Bambinosa, na turniru su nastupili i mladi igrači Igmana s Ilidže.

"Prvi dan je protekao bez problema, ali drugog dana se sudije nisu pojavile, nakon čega se dosta ekipa povuklo s turnira. Postoje dvije nezvanične verzije - prva prema kojoj je neko sabotirao organizatore, a druga je da su sudije bile napadnute na jednom od mečeva, zbog čega više nisu htjele suditi. Čak ni neki ljudi zaduženi za organizaciju ne znaju u čemu je tačno bio problem. Mi smo imali i smještaj i hranu, malo se improvizovalo, ali mi nismo osjetili neke veće probleme", rekao je za Klix.ba Suad Zećo jedan od trenera ilidžanskog Igmana, koji je odigrao utakmicu i s velikim Juventusom, te je takmičenje završio u grupi.

Istovremeno, austrijski mediji pišu da je već prvog dana turnira bilo ozbiljnih nedostataka u organizaciji. To je bilo najočitije prilikom parkiranja, jer su brojni automobili bili parkirani na nepropisna mjesta. Također, koncept odlaganja smeća, ako je i postojao od strane organizatora, je potpuno propao. Kante za smeće su bile prepune, a na terenima za igru ​​je bilo čak i stakla.

Na samom turniru nije bilo dovoljno golova na igralištima, a mnogi timovi koji su čekali nekoliko sati na svoju prvu utakmicu, napustili su turnir. Zbog toga i sudije više nisu htjele da budu dio "cirkusa" i prestale su sa svojim aktivnostima, tvrde Austrijanci.

Foto: orf.at
Foto: orf.at

Preostale ekipe su se potrudile i same organizovale turnire revijalnog karaktera.

Austrijanci pišu da ovaj skandal će imati posljedice i u finansijskom smislu, jer 1.800 porcija piletine s graškom i 1.000 porcija špageta koje su naručene nije imao ko podijeliti. U međuvremenu je sva hrana donirana humanitarnim organizacijama

A ko je organizator - pitaju se svi? Gradske vlasti St. Pöltena ogradile su se od organizacije, baš kao i istoimeni klub, a klubovi su komunicirali s domenom navedenom na službenoj stranici.

Inače, na turniru je bilo prijavljeno 3.500 djece i mladih iz cijele Evrope u dobi od osam do 13 godina, a odlična reputacija "Champions Toura" uništena je velikim nemarom.